Vadu Motilor

Teritoriul care formeaza comuna Vadu Motilor este situat in nord-vestul Judetului Alba.

Comuna este asezata pe raul Ariesul Mare, aflandu-se la o distanta de 92 de km de Alba Iulia, resedinta judetului. Orasul cel mai apropiat este Cimpeni, la aproximativ 10 km. Cea mai apropiata statie de cale ferata este Alba Iulia, la 87 km.Vadu Motilor Alba

Comuna are urmatorii vecini:
• Nord – comuna Albac
• Vest – comunele Poiana Vadului si Scarisoara
• Sud – comuna Vidra
• Est – teritoriul orasului Cimpeni

Comuna face parte din zona de influenta a centrului de importanta intercomunala Cimpeni, care cuprinde 13 unitati administrativ – teritoriale: orasul Cimpeni si comunele Sohodol, Bistra, Lupsa, Vadu Motilor, Vidra, Girda de Sus, Arieseni, Avram Iancu, Albac, Poiana Vadului, Horea si Scarisoara, cu o populatie de 39463 locuitori si o suprafata de 95597 ha.

Suprafata comunei este de 4484 ha din care: 235 ha teren arabil, 790 ha pasuni, 1454 ha vegetatie forestiera, 44 ha curti si cladiri, 180 ha alte suprafete, 1005 ha padure comunala si 265 ha padure composesorat.

Cele 10 localitati ale comunei sunt asezate in depresiunea Tara Motilor, la o altitudine cuprinsa intre 600 si 1200 de metri.
Iata asezarea lor si distantele fata de satul de centru al comunei:
Vadu Motilor – la 12 km fata de Cimpeni si 95 km fata de Alba Iulia.
• Necsesti – la est, 2 km
• Boldesti – nord – est, 4,5 km
• Dealu Frumos – nord – vest, 6 km
• Poduri Bricesti – vest, 4 km
• Popestii de Sus – sud – vest, 7 km
• Totesti – sud – vest, 7 km
• Tomutesti – Valtori – sud – vest, 5 km
• Burzesti – sud, 2,5 km
• Popestii de Jos – sud – vest, 2 km

In zona, principalul colector al raurilor este Ariesul Mare, care strabate comuna de la Nord la Est. De cele mai multe ori este limpede si frumos, dar uneori este negru si involburat. Are o lungime de 37 de km si o altitudine medie de 1074 m. Altitudinea maxima este de 1540 m.

Zona in care se afla comuna Vadu Motilor are o clima temperata, cu influente atenuate oceanice. Iernile sunt lungi si geroase cu aparitia medie a primului inghet la sfarsitul lunii octombrie si a celui din urma in a treia decada a lunii aprilie. Valoarea
temperaturii medii multinuale se situeaza in jurul a 7,2 grade Celsius. Temperatura medie a lunii celei mai calde (iulie) este de 17 grade, iar a celei mai reci (ianuarie) de – 2 grade C. Valorile termice extreme inregistrate in regiune se situeaza in jurul a + 33 grade, respectiv – 26 grade. Regimul pluviometric se situeaza printr-o valoare medie anuala de 55 l mp. Cele mai multe precipitatii se inregistreaza in lunile de vara – iunie, iulie, august, iar cele mai putine in ianuarie si martie. Luna cea mai secetoasa este martie, cu 30 l mp, iar cea mai ploioasa, iulie – 80 l mp.

Primaria Vadu Motilor

Adresa: Vadu Motilor nr.1, cod 517795
Telefon: 0258 – 777505 / 0258 – 785013
Fax: 0258 – 777505
Internet: www.vadu-motilor.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!