Cut

Comuna Cut este aşezata pe un platou al carui relief este format din dealuri si ses . Coordonatele geografice ale localitatii sunt:
45 43 21 – 46 12 14 latitudine Nord, 23 39 28 – 25 46 32 longitudine Est. 

Comuna este aşezata în partea de sud-est a judeţului Alba . Delimitarea teritoriului administrativ se face astfel: la nord se afla comuna Daia Romana, la vest se află municipiul Sebes, la est se află comuna Spring, la sud se află comuna Calnic.

Teritoriul administrativ al comunei Cut are o suprafaţă de 2763,82 ha (27,64 Km) reprezentând 0,44% din suprafaţa judeţului. Fragmentarea reliefului este moderată cu altitudini modeste (Vf. Dealul Gorganului 442 m.)

Forme de relief
În teritoriu se deosebesc formatiuni geologice apartinând Podisului Secselor, ca parte a Podişului Transilvaniei. Morfologic se prezintă sub forma unui relief de podis cu o structura de ansamblu în care se deosebesc două etaje structurale: unul prelaramic alcatuind fundamentul constituit din sisturi cristaline şi formaţiuni sedimentare până la cretacicul superior inclusiv, altul postlaramic reprezentând umplutura depresiunii până în policen când se ajunge la colmatarea depresiunii Transilvaniei, aceasta evoluand mai departe ca uscat supus actiunii agentilor externi.

Dispozitia retelei hidrografice a dus la formarea teraselor şi luncilor cu depunerile corespunzatoare .

Hidrografie
Apele de suprafata , sunt date de Valea Satului, care se varsa în raul Secas, care strabate comuna. Debitele maxime se produc primavara, 55mc/s la Statia Hidrometrica, Cunta situata în amonte de localitate. Valea Cutului are caracter torenţial, vara aproape seaca , iar iarna îngheată total.

Clima

Temperatura medie anuală este de peste 9 grade C., cu usoare modificări .Maxima de temperatură medie anuală în luna iulie este de 21 C iar mimim în luna ianuarie de -3,3 C. Ca urmare a schimbarilor climaterice din ultimii ani zăpada din punct de vedere cantitativ si a duratei ei este un fenomen tot mai rar întâlnit pe toată perioada sezonul hibernal. Un bun prilej de recreere o constituie pentru localnici o iesire la padure ( în imediata ei apropiere se munceste la înaltarea unui frumos schit) sau pe malul Secasului. Zona Cutului este strabatuta de cute diapire, apele subterane din zonă sunt clorurosodice , inca neutilizate dar excelente în tratarea diferitelor boli.( reumatice).

Soluri. Vegetatie. Fauna
Tipurile de soluri care se întalnesc în zona sunt : cernoziomurile de toate tipurile,solurile aluvionare, solurile brun roşcate de padure, soluri negre de fineata umeda, soluri sărăturoase, lacovişti. Pe aceste tipuri de soluri culturile specifice sunt : graul, porumbul, cartoful, plante furajere, vita de vie. Vegetatia specifică teritoriului administrativ al comunei Cut este relativ bogată , în componenta pădurii, întâlnim: stejarul, gorunul, fagul, paltinul de câmp, carpenul, alunul.
Pajistile au o raspandire mai mare si sunt reprezentate prin specii mezofile şi xeromezofile (colilia, murar, iarba pinului, sanzienele, cicoarea, mohorul, papadia şi musetelul).
Fauna salbatică o reprezintă caprele roşii de padure, iepurii, mistretii, lupii, vulpile şi pasarile (vrabia, ciocanitoarea, mierla, cucul, bufnita, uliul porumbar, sturzul, stancuta , prigoria.

Primaria Cut

Adresa: str. Principala Cut, 447100, jud. Alba
Telefon: 0258 – 745111 / 0258 – 745113
Fax: 0258 – 745113
Email: primariacut@yahoo.com
Internet: www.comunacut.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!