Scarisoara

Comuna Scarisoara este o unitate administrativ-teritoriala situata in N-V judetului Alba, pe cursul superior al riului Ariesul Mare, riu ce curge de la V la E pe teritoriul comunei, pe o distanta de aproximativ 8 km, impartind-o in doua parti inegale. Comuna este situate totodata aproape in zona centrala a Muntilor Apuseni.Scarisoara Runc Alba

Scarisoara se invecineaza in N cu comuna Belis din judetul Cluj, la E cu comuna Albac, in S – E cu comuna Vadu Motilor(Secatura), la S cu comuna Poiana Vadului(Neagra), iar in N – E cu comuna Horea(Arada), toate din judetul Alba.

Satele aflate in administrarea comunei Scarisoara sunt: Scărişoara, Sfoartea, Neceşti, Preluca, Trînceşti, Runc, Lespezea, Ştiuleţi, Lăzeşti, Faţa Lăzeşti, Floreşti, Matei, Bîrleşti, Boteşti.

Satul centru de comuna – Scarisoara – se afla la o altitudine de aproximativ 700 m. Cota cea mai inalta a localitatii este data de culmile intilnite in partea de N-N-V a comunei 1137m în vîrful dealului la Floresti si 1399m în Vîrful Clujului la Marsoaia.
Majoritatea satelor se ridica la peste 1000m altitudine, unele ajungand chiar la 1300 m- Preluca- si 1340 m – Runc.

Scarisoara se intinde pe o suprafata de 9441 ha. Cea mai mare suprafata de pe teritoriul comunei este ocupata de paduri – 7035 ha. Pasunile ocupa 1284 ha, finetele – 684 ha iar suprafata de teren arabil a comunei este doar de 165 ha.

Cea mai mare suprafata a teritoriului administrativ al comunei Scarisoara este ocupata de paduri, care reprezinta 74,51% din totalul teritoriului administrativ.

Silvicultura este o activitate care se practica in comuna pe lînga cresterea animalelor.

Suprafetele pasunilor si finetelor sunt in marea lor majoritate în proprietatea locuitorilor comunei si reprezinta 20,84% din suprafata agricola.

Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 750-850 mm. Cele mai multe precipitatii (aprox.70 la suta) cad sub forma de ploaie in perioada aprilie- octombrie. Lunile iunie si iulie sunt propice ploilor torentiale, unele dintre ele fiind insotite si de caderi de grindina.

Aproape 30 la suta din cantitatea de precipitatii cade sub forma de zapada, in perioada noiembrie-martie.Stratul de zapada din sezoanele cu ninsori abundente poate ajunge la grosimi de 1-1,5 m. Frecvent se incadreaza insa in grosimi de 30- 70 cm.

Primaria Scarisoara

Adresa: Scarisoara, nr.205, cod 517680
Telefon: 0258 – 778641 / 0258 -778503
Fax: 0258 – 778641
Internet: www.scarisoara.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!