Garbova

Localitatea Gârbova este situata in sudul Podișului Secașelor, la contactul cu prelungirile nordice ale Munților Cindrel. Pe teritoriul acestei localități se găsesc izvoare sărate. Localitatea Garbova se situeaza in partea de de sud a Transilvaniei, in marginea de sud a depresiunii Secasului si la poalele de nord ale muntilor Sebesului si Cibinului.

Anual, în sambata de dinainte de Rusalii sau în prima sambata de după Rusalii, are loc întâlnirea sasilor din Gârbova.

Suprafata totala a comunei este de 50 km2, altitudine medie este de 359.7 m in centrul comunei.garbova alba

Toate paraiele si vaile din aceasta regiune si regiunile inconjuratoare ale satelor din jur, care se varsa in Secasul Sebesului sunt limpezi si cu putina apa si izvorasc de sub platforma ingusta a comunelor Jina, Poiana, Rod. Apele din Muntii Cibinului si platforma amintita sunt culeses de raul Cibin si prin Valea Dobrei de Raul Sebes.

Din punct de vedere hidrografic, comuna Garbova se incadreaza in bazinul hidrografic al raului Sebes ce se varsa in Mures.Apa se gaseste in general la mica adancime; in zona colinara la 10-20 m, iar la baza acestei zone la 2-5m. Precipitatiile cele mai abundente cad in lunile iunie, iulie si august, iar in luna februarie sunt cele mai putine. Ploile torentiale cad in mod obisnuit in lunile iulie si august.

Vanturile cele mai frecvente si cu intensitatea cea mai mare vin din sud-est si nord-vest. Temperatura medie anuala este de 8.9oC, cea mai rece luna fiind ianuarie (cu o medie de -3oC), iar cea mai calda este luna iunie (cu o medie anuala de +19.6oC). Conditiile climatice au fost caracterizate pe baza inregistrarilor facute la statia meteorologica din Sibiu.

Compozitia solului difera mult dupa configuratia terenului. Regiunea dintre Valea Garbovei spre stanga si dreapta, care apare ca niste coline alungite , cu pante dulci, e formata din straturi sedimentare. Regiunea ce se ridica brusc la sud de sat spre Jina-Poiana este formata din sisturi cristaline. Intre regiunea cu sisturile cristaline se gaseste o fasie ingusta, care se intinde pe teritoriul satului Garbova prin “Vana Varului”, “Spet”, “Purcel”, “Divlea”, si “Rora”. Pe aceste terenuri , urmele ne arata ca au existat varnite. Ultima varnita pe “Purcel” a fost parasita in anul 1937.

Teritoriul comunei se incadreaza intr-un climat dulce , cu ierni nu prea aspre si veri potrivit de calduroase, asigurand conditii atat culturii cerealelor, cat mai ales vitei de vie si pomilor fructiferi.

In paduri sunt prezente speciile stejar, fag, carpen, pin, plp, salcam,mesteacan, mar si par paduret, paducelul, porumbarul, alunul si macesul. Vegetatia lemnoasa cultivata este prezenta prin prun, mar, par, cires, gutui, pirsic si nuc. In vegetatia ierboasa predomina paiusul, barboasa, piptanarita, mazarichea, sulfina etc.iar ca buruieni, papadia, busuiocul salbatic, mohorul, volbura, palamida, cicoarea. Treptat, in viata acestei comune, ogoarele au inlocuit vechile paduri de goruni. Ultima padure si una din cele mai frumoase a fost transformata in pasune la sfasitul sec. al XIX-lea, teritoriul a fost numit “Gorunul lui Schuller”. Aceasta pasune a fost impartita celor indreptatiti la reforma agrara dupa primul razboi mondial. Intreg acest teritoriu ce a format obiectul reformei agrare, astazi se numeste “Agrara”.

Primaria Garbova

Adresa: Girbova, str.Vaii, nr.451, cod 517305
Telefon: 0258 – 748118
Fax: 0258 -748101
Internet: www.primaria-garbova.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!