Agricultura judetului

Situat în partea central-vestică a României, judeţul Alba este caracterizat de o economie rurală mixtă. Peisajul extrem de diversificat al judeţului permite dezvoltarea agriculturii – creşterea animalelor, cultura cerealelor, a legumelor şi fructelor, viticultura. Industria cărnii, industria laptelui şi a produselor lactate, precum şi industria vinului sunt reprezentative pentru economia judeţului Alba.

agricultura-alba

Județul Alba are un potențial considerabil din punct de vedere al suprafeţei de teren pentru agricultură. Mai exact, locuitorii au la dispoziție 324.853 de hectare, adică 52,5% din totalul judeţului Alba. Cu toate acestea, fondul utilizat pentru culturi nu este exploatat la parametri de eficienţă, doar jumătate fiind folosit pentru producţie. Totuşi, în comparaţie cu situaţia de la nivel naţional, judeţul Alba se situează printre primele care înregistrează venituri din agricultură.

Din suprafaţa totală ce poate fi folosită pentru agricultură în judeţul Alba, 130.087 de hectare reprezintă partea arabilă, 118.162 hectare sunt trecute la categoria pășuni, 71.007 hectare sunt fânețe, viile ocupă 4.656 de hectare și livezile, 931 hectare.

În primăvara acestui an, doar 61.290 de hectare au fost însămânțate, majoritatea cu porumb, respectiv 35.755 hectare. Urmează cultura de cartofi, cu 5.795 hectare și plantele de nutreț, cu 7.512 hectare. De asemenea, în Alba se mai cultivă grâu, ovăz, orzoaică, soia, floarea-soarelui, plante medicinale, tutun, sfeclă de zahăr, căpșuni, muștar și chiar mac.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!