Almasu Mare

Comuna Almasu Mare este situata la periferia sudica a Muntilor Apuseni, in subunitatea Muntilor Metaliferi, invecinandu-se cu orasul Zlatna, din judetul Alba si orasul Geoagiu, comunele Balsa si Buces, din judetul Hunedoara. Ocupand o suprafata totala de 9330 ha, teritoriul Almasului este traversat de la nord la sud de DJ 705, care face legatura intre orasele Zlatna si Orastie si de la vest la est de DJ 705D.

Prima atestare documentara a satului dateaza din anul 1407 - ”Possesia Almas”.

Satul este mult mai vechi decat prima sa atestare documentara, in sprijinul acestei afirmatii venind uneltele de minerit si materialele de constructie romana, (ce au fost gasite pe raza localitatii si se gasesc in muzeul “Achim Emilian”.), galeriile cu inscriptii romane. In punctul “La Cruce” s-au descoperit si cercetat (2001) morminte tumulare din epoca bronzului timpuriu.

Almasul Mare numara 602 Locuitori, este cntru de resedinta al comunei si ii apartin cele 76 sate. Gospodariile comunei sunt in numar de 715, iar populatia este de 1705 locuitori.

Cel mai adesea gospodariile se pierd intr-o mare de verdeata, doar turlele bisericilor punctand centrul asezarilor, padurile coboara pana aproape in vale unde se contopesc cu pomii fructiferi din gradinile caselor.

Satul isi intampina calatorul, inca de la intrare, cu Monumentul Eroilor si Troita Minerului. In imediata apropiere, pe o mica colina, intr-un peisaj admirabil, isi inalta turla spre cer Biserica “Buna Vestire” (1418), declarata monument istoric.     Dupa ce parcurgem cca. 400 – 500 m, la iesirea din Almasu Mare spre Geoagiu – Orastie, intalnim muzeul “Achim Emilian”, o adevarata oaza de liniste, cultura si spiritualitate. Asezarea dispune de multe locuri legendare: Fericeaua, Grohasu, Citera, Breaza si altele. Tot aici putem vizita vechile lucrari – exploatari miniere “Galeria Toti Sfintii”, in apropierea carora putem vizita si biserica din Suseni “Schimbarea la fata” (1822 – 1826). Toate aceste frumuseti sunt desprinse ca dintr-o lume de basm. Pe dealuri rasuna, inca din istorie, fluierul Iancului, iar obiceiurile si traditiile sunt la loc de cinste si fac din acest colt de tara un loc prielnic pentru dezvoltarea agroturismului. Vizitatorul poate fi gazduit in gospodariile taranesti, unde se poate ospata cu mancaruri si bauturi traditionale.

Primaria Almasu Mare

Adresa: str. Principala nr. 204 Almasu Mare
Telefon: 004 0258-850105 / 004 0258
Fax: 004 0258-850014
Email: office@aiud.ro
Internet: www.almasumare.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!