Salistea

Comuna Salistea este situata in partea sudica a judetului Alba, cu un contur care se suprapune in mare parte peste bazinul hidrografic al vaii Cioara, la o distanta de 27 km de municipiul Alba-Iulia, la 25 km de orasul Cugir si la 21 km de Sebes, orasul cel mai apropiat.Tablitele de la Tartaria Alba

Resedinta de comuna se afla in satul Salistea, suprafata vetrei satului fiind de 53 ha. Celelalte sate componente ale comunei Salistea sunt:

Din punct de vedere geografic, teritoriul comunei Salistea cuprinde doua forme de relief: zona de lunca si terase joase ale raului Mures si afluentilor acestuia, zona de terase inalte si podis, iar in partea de sud zona de dealuri, relief fragmentat de afluenti si paraie de munte mai putin favorabile dezvoltarii agriculturii. Pe partea insorita se cultiva vita de vie si pomi fructiferi. In aceasta parte a comunei, mai extinse sunt pasunile si fanetele naturale.

In Tartaria au fost descoperite Tablitele de la Tartaria, trei tablite de lut ars, din care una cu o scena de vanatoare, iar doua cu semne extrem de curioase dispuse in mai multe registre, ce sunt interpretate ca o scriere rudimentara. Ele au fost datate initial ca avand o vechime de aproximativ 3000 de ani i.e.n. fiind deci mai vechi cu un mileniu decat cele de la Uruk si Djemet Noar, componente ale scrierii sumeriene. Cercetatorul Constantin N. Barbulescu apreciaza ca asezarea Tartaria este prima resedinta regala din lume, in urma descifrarii inscriptiilor de pe tablite, comparate cu alte grafii asemanatoare din Mesopotamia, India, Asiria, iar datarea ar fi din 6000-6500 i.H. Pe tablita rotunda avand diametrul de 6.6 cm., arata cercetatorul, apare BADTABIRA ce in traducere inseamna “Orasul de la poarta de acces a marelui rege care conduce cele ptru districte ala tarii care vorbeste si traieste in casa de langa apa”(vezi Mures). Mai multe informatii utile regasiti aici: http://www.comuna-salistea.ro/ro/index.php?id=10039&lang=ro.

Primaria Salistea

Adresa: Salistea, str. Drejman, nr.447, cod 517655
Telefon: 0258 – 762101
Fax: 0258 – 762101
Internet: www.comuna-salistea.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!