Blandiana

Comuna Blandiana este asezata pe malul drept al raului Mures fiind compusa din satele Blandiana, Acmariu, Ibru, Poieni si Racatau. Satele sunt asezate pe culmile dealulilor Vintului spre Geoagiu Bai, culmi orientate paralel cu cursul raului Mures. Satele Blandiana si Acmariu sunt asezate de o parte si de alta a vailor Blandianei si Acmariului. Aceste doua sate, mai mari Blandiana si Acmariu, incadrate de alte doua vai mai mici: Valea Fenesului in vestul Acmariului si Valea Bisericii in estul satului Blandiana.Blandiana  Alba

In vatra Muresului la Blandiana se gaseste o lunca formata din aluviuni, in special nisipuri depuse in timpul viiturilor. Se practica in conditii optime cultura cerealelor.

Teritoriul administrativ al comunei Blandiana are o suprafata de 7336,20 ha.

Comuna Blandiana se afla la o distanta de 24 km de municipiul Alba Iulia.

Vecinatatile teritoriului comunei Blandiana sunt:

Comuna Blandiana este exceptional de bogata in urme arheologice. Cele mai vechi urme de viata, cel mai vechi nivel de locuire de pe vatra si din hotarul comunei, poate fi atribuit fazei finale a neoliticului, adica sfarsitului culturi Tisa (mileniul III-II a. Chr.), complexului Tisa, lui apartinandu-i o vatra de foc si fragmente ceramice, descoperite pe malul stang al Muresului, in locul numit „La Brod”. Fragmente ceramice descoperite intamplator in diferite puncte ale acestui mal demonstreaza si prezenta purtatorilor culturilor Cotofeni, Wiettenberg (epoca bronzului) si Hallstatt C(prima varsta a fierului). Obiectele se pastreaza la Muzeul National la Unirii din Alba Iulia.

La nord-est de partea de jos a satului Blandiana, pe Varful Plesii, se afla o asezare apartinand culturii Cotofeni, din perioada de sfarsit a mileniului III si inceputul mileniului II inainte de Christos.

Satul Blandiana si hotarul sau au exceptionale vestigii dacice. In vatra si in hotarul satului s-au descoperit in mai multe randuri morminte si o serie de obiecte romane. Traseul drumului roman de pe valea Muresului trecea prin localitate. Acest fapt este dovedit de faimoasa harta militara romana cunoscuta printr-o copie medievala (sec.XIII), numita „ Tabula Peutingeriana”, care intr-un segment al sau mentiona si cuprindea Blandiana, langa marele oras roman Apulum.

Primul document pastrat care ne ofera informatii despre satul numit pana in 1920 Carna sau Maros Karna, iar dupa aceasta data Blandiana, este Conscriptia din 1733, realizata de episcopul blajan Inochentie Micu Clain. Conform acesteia satul Carna, integral romanesc, avea 48 familii si 3 preoti, din care doi unul neunit, adica ortodox.

Originea frumosului nume al satului Blandiana, care mult timp a purtat un alt nume mai urat, Carna, pe care oamenii sai, mai ales carturarii, au simtit nevoia sa-l inlocuiasca cu altul mai frumos, este legat de faptul ca mai ales in epoca romana, s-a practicat un intens plutaritul pe Mures, indeosebi cu sare, numele de Blandiana provine de la un numit „Portus Bland”, care se afla in aceasta zona pe malul Muresului.

Primaria Blandiana

Adresa: Comuna Blandiana,  sat Acamariu nr.175
Telefon: 0744993239
Fax: 0258760738
E-mail: nicolaegherman16@yahoo.com
Internet: http://www.comuna-blandiana.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!