Bucerdea

Comuna Bucerdea Granoasa, parte integranta a judetului Alba, este situata in vestul intinsului podis al Tarnavelor, fiind inconjurata de dealuri cu inaltimi cuprinse intre 275-526 m.

Se invecineaza la sud cu comuna Craciunelu de Jos, la sud-vest cu Cisteiu de Tarnave, la vest, nord-vest cu Beta, la nord, nord-est cu Odverem, Ocnisoara, la est cu Bia, Panade, Petrisat, Blaj.

Comuna Bucerdea Granoasa este alcatuita din satele Bucerdea Granoasa-resedinta de comuna, Corn, Dupa Padure si Pinca.

Localitatea Bucerdea Granoasa este o localitate veche, amintita in izvoarele istorice din anul 1303. In prima atestare documentara in limba maghiara, localiatea apare sub numele Buzasbocsard, iar in limba germana, Botchard. Apelativul “Granoasa”, s-a adaugat in epoca medievala, datorita faptului ca din aceasta localitate se trimiteau pentru vanzare , spre Apus, mari cantitati de grau.

Atestarea este consemnata in dictionarul istoric al localitatilor din Transilvania, vol I, intocmit de Coralian Suciu. De asemenea mai apre pe harta localitatilor din Transilvania atestate intre anii 1075-1400, parte integranta din istoria milenara a poporului nostru. Urme ale vietii materiale gasite in zona au fost estimate ca datand din paleoliticul tarziu, neolitic, respectiv epoca bronzului si fierului. Astfel s-au descoperit obiecte de ceramica si podoabe. Secole de-a randul, incepand din Evul Mediu, ocupatia de baza a locuitorilor a fost agricultura, alaturi de care s-a dezvoltat cresterea animalelor si cultura vitei de vie, a planelor tehnice si industria mica si artizanala. Dezvoltarea localitatii a fost influentata de conditiile naturale favorabile: fertilitatea solului si resursele de apa. Acestea au facut ca produsele agricole , vegetale si animale, sa asigure atat necesarul de hrana a populatiei localitatilor componente ale comunei cat si materiile prime pentru celelalte ramuri economice.

Suprafata administrativa a comunei Bucerdea Granoasa, este inregistrata cu 4.100 ha,din care, in proportie de 75,50% reprezinta terenurile cu destinatie agricola, mai precis 3600 ha si 150 ha terenuri intravilane. Din aceasta suprafata, 500 ha sunt paduri. 

Primaria Bucerdea

Adresa: Str. Ioan Maiorescu, nr. 82 , sat Bucerdea
Tel/Fax: 0258-883301, 0258-883330
Email: primar@bucerdea-granoasa.ro
Internet: http://www.bucerdea-granoasa.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!