Aiud

aiud Municipiul Aiud este asezat în culoarul depresionar axat pe cursul mijlociu al Muresului, la contactul celor trei mari unitati geografice: Câmpia Transilvaniei, la N-E, Podisul Târnavelor, la S-E si Muntii Apuseni, la Vest, la o distanta de 70 km de Cluj Napoca si la 35 km de Alba Iulia.

Coordonatele geografice sunt paralela 46o 10’ latitudine nordica si meridianul 23o 43’ longitudine estica. Cota de altitudine, 258 m în centru, 270 m pe dealul Cocosu, 367 m pe Dealul de Straja (la releu). Suprafata municipiului este de 142,2 km2. Aiudul este asezat de o parte si de alta a soselei nationale Bucuresti – Cluj – Oradea, a liniei ferate cu aceeasi ruta, pe malul drept al Muresului, la nici 20 de km de masivul muntos Pleasa (1259 m). Municipiul e strabatut de Valea Aiudului, care vine din munte pentru a se înfrati cu Muresul. Muresul în aceasta zona a Aiudului curge linistit, printr-o albie manoasa, oferind locuitorilor o buna sansa pentru practicarea agriculturii din cele mai vechi timpuri, mai ales a gradinaritului.

Soarele, din momentul rasaritului, scalda luminos dealurile din împrejurimi, împodobite gospodareste cu vita de vie nobila si pomi fructiferi, radiind toata ziua asupra orasului. Catre seara asfintitul confera o priveliste de un farmec extraordinar. Scapat dincolo de munti, soarele raspândeste o lumina rosie difuza, realizând o imagine tonica, un contrast cromatic ce se estompeaza treptat, odata cu sosirea noptii.

Primaria Aiud

Primăria municipiului Aiud se află în centrul localitătii, pe str. Cuza Vodă nr.1. În apropierea clădirii se află Cetatea Medievală, Politia municipiului Aiud, Catedrala Ortodoxă, Biserica Romano Catolică, Colegiul Bethlen Gabor.

Adresa: str. Cuza Vodă nr. 1
Telefon: 004 0258-861310 / 004 0258 861357
Fax: 004 0258-861280
Email: office@aiud.ro
Internet: www.aiud.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!