Bistra

Comuna Bistra este situata in Nord -Vestul judetului Alba, pe cursul mijlociu al raului Aries. Suprafata comunei, de 132 kilometri patrati, reprezinta 1,8% din suprafata judetului Alba. Din totalul ei, terenurile agricole ocupa 3.495 ha (785 ha teren arabil, 1.939 ha pasuni si 849 ha fanete).Bistra Alba

Bistra este comuna cea mai intinsa din tara noastra sustine personalul comunei Bistra, judetul Alba. Teritoriul ei este incadrat la S-E de Muntii Trascaului, la S-V de Muntii Metaliferi si la N-E de Muntii Gilaului, cu masivul Muntele Mare (1826 m). Este strabatuta de la V spre E, pe o distanta de 7 km, de riul Aries.

Bistra se afla la 257 km de Timisoara, 251 km de Arad si 114 km de Cluj Napoca. In functie de ruta aleasa distanta fata de Bucuresti variaza intre 450 si 500 km (ruta Alba Iulia sau ruta Turda).

Teritoriul comunei Bistra este diferentiat in doua trepte de relief:
• Zona de munte, care ocupa cea mai mare parte din suprafata comunei (Muntele Mare, Muntii Trascaului).
• Zona depresionara, amenajata sub forma de terase succesive utilizate pentru cultivarea legumelor, cerealelor,    furajelor. In aceasta depresiune este situat si centrul de comuna.
Diferenta de altitudine minima – 630 m si maxima – 1800 m.

Vegetatia este specifica atat zonelor de deal, cat si celor de munte, iar pe malurile vailor creste o vegetatie specifica zonei de lunca.
Padurile de conifere si foioase sunt cele mai extinse. Ele constituie si principala resursa economica a comunei. Zonele inalte, in munti, sunt acoperite de pasuni si fanete.
Terenul arabil reprezinta o suprafata destul de restransa. Predomina culturile de cartofi, grau, ovaz, porumb, secara etc.

Fauna terestra este formata din vulpi, ursi, lupi, mistreti, iepuri, cerbi, caprioare, veverite, dihori, rasi, iar apele sunt bogate in pesti: pastrav, morun, clean etc. Animalele domestice sunt reprezentate mai ales de bovine (vaci si boi), ovine, porcine, cabaline, asini, pasari (gaini) etc.

Clima comunei Bistra este de tip continental, specifica sectorului de munte. Precipitatiile sunt dese si abundente, datorita intinselor suprafete impadurite.

Comuna Bistra este alcatuita din 35 de sate, dispersate pe o distanta de 2 – 14 km la nord si 2 – 8,5 km la sud. Satele comunei Bistra sunt:

- Bistra-Centru (cu 33 de strazi)
- Cretesti (2,5 km)
- Varsii Mici (4 km)
- Rontu (8 km)
- Tolocesti (8,5 km)
- Lunca Larga (3,5 km)
- Garde (6 km)
- Taranesti (3 km)
- Namas (6 km)
- Aronesti (14 km)
- Poi (11 km)
- Lipaia (4 km)
- Salagesti (4 km)
- Dambureni (8 km)
- Cheleteni (12 km)
- Balesti-Catun (7 km)
- Durasti (8 km)
- Hodisesti (3 km)
- Lunca Merilor (2 km)
- Mihaiesti (4 km)
- Varsii Mari (7,7 km)
- Barlesti (5,5 km)
- Perjesti (7,8 km)
- Stefanca (7 km)
- Dealul Muntelui (2 km)
- Ganesti (7 km)
- Trisoresti (5 km)
- Novacesti (8 km)
- Runcuri (11km)
- Hudricesti (2 km)
- Ratitis (6 km)
- Tomnatec (10 km)
- Balesti(7,5 km)
- Poiana (12 km)
- Ciuldesti (3 km)

Cele 35 de sate sunt grupate, dupa cursul vailor pe care sunt asezate, in 7 zone distincte: Bistra-centru, Lipaia – Hudricesti, Balesti, Dealul Muntelui, Girde, Virsii Mari, Virsii Mici.

Agricultura si zootehnie

Comuna Bistra este reprezentata exclusiv prin gospodariile individuale, in care se practica in primul rand cresterea animalelor si, mai putin, cultura plantelor. Determinanta pentru aceasta este structura terenurilor agricole: 3495 hectare, din care: teren arabil – 785 ha, finete naturale – 849 ha, fanete naturale – 849 ha. Efectivele de animale sunt: 2.700 bovine, 2.100 ovine, 1.500 porcine , 45 cabaline si 6.000 pasari.

Silvicultura. Comuna Bistra se afla intr-o zona muntoasa cu mari rezerve de material lemnos (in special rasinoase). Au fost restituite, conform Legii 18/1991, Legii 1/2000 si Legii 10/2001, 98% din padurile, din proprietatile agricole si din imobile.

La capitolul Resurse, comuna Bistra exceleaza.

Fonduri cinegetice: peste 7.000 h din cele 12.000 h ale comunei sunt ocupate de padure populata cu diverse specii de animale salbatice si constituie un exceptional fond de vanatoare la: urs brun, lup, vulpe, mistret, caprioara, iepure, cocos de munte, acvila s.a.

Fonduri piscicole: comuna Bistra se bucura de o bogata retea hidrografica, compusa din raul Aries (7 km pe teritoriul comunei) si din paraie cu debit continuu si aproape constant: Valea Mare (peste 20 km), Valea Bistrisorii (18 km), Valea Dobrii (9 km), Valea Lipaii (8 km), Valea Petresii, Stefanca si multe alte zeci de paraie mai mici. In fauna piscicola predomina pastravii, clenii, mrenele, scobarii.

Alte resurse: - posibilitatea de organizare a 3-4 balastiere pe cursul raului Aries – posibilitatea deschiderii de cariere de piatra pentru constructii – comuna Bistra detine cca. 1000 ha pasunat neexploatat, teren suficient pentru infiintarea de microferme destinate cresterii de bovine si ovine.

Primaria comunei BISTRA

Str. Calea Turzii, nr. 100 Bistra, cod postal 517115, judetul Alba
Telefon: 0258.773.105 / 0258 773 113
Internet: http://www.bistra.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!