Santimbru

Comuna Sântimbru este situata în partea central-vestica a României. În cadrul judeţului Alba ocupa o poziţie centrala, uşor nord-estica, la 12 km nord de reşedinţa acestuia, municipiul Alba Iulia. Se învecineaza la nord cu oraşul Teiuş, cu comunele Galda de Jos la nord-vest, Ighiu la vest, Mihalţ la nord-est, Berghin la sud-est, Ciugud la sud, iar la sud-vest cu municipiul Alba Iulia.santimbru alba

Comuna se intinde pe o suprafata de 44.28km iar ca unitate administrativa este alcatuita din cinci sate: Sântimbru, cu 1292 locuitori, reşedinţa comunei, Galtiu la 1,0 km cu 478 locuitori, Coşlariu la 3,0 km cu cu 406 locuitori, pe malul drept al Mureşului, iar pe malul stâng, Totoi la 4,0 km cu 554 locuitori, Dumitra la 6,0 km cu 112 locuitori.

Pe teritoriul comunei se identifica ca unitaţi geomorfologice lunca şi terasele Mureşului, Dealul Bilag şi Podişul Secaşelor.

Lunca Mureşului ocupa ce mai mare suprafaţa din teritoriul comunei(satele Coşlariu şi Galtiu, şi o parte a satelor Sîntimbru şi Totoi).

In ceea ce priveşte procesele actuale din albia minora şi din lunca, acestea sunt variate, în funcţie de debitul râului, panta râului şi a luncii, forma şi dimensiunile albiei minore. Panta de curgere este redusa, având în general valori sub 1%. În ce priveşte regimul nivelurilor apei din râu, se reţine existenţa a doua perioade cu niveluri ridicate, luna martie şi mai, precum şi o perioada cu niveluri scazute, vara.

Lunca se dezvolta pe ambele maluri ale râului Mureş cu extindere maxima în zona satului Galtiu. Dintre cele opt terase ale Mureşului identificate pe teritoriul comunei se individualizeaza doua: terasa I şi terasa a II-a, ambele de vârsta pleistocena.

Teritoriul comunei este încadrat în sectorul de clima continental-moderata de dealuri şi podişuri joase, cu evidente fenomene de fohn.

Primaria Santimbru

Adresa: Santimbru, str. Blajului nr.187, cod 517675
Telefon: 0258 – 842101 / 0258 – 842134
Fax: 0258 – 842133
Internet: www.comunasintimbru.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!