Bucium

Comuna Bucium este situata in partea central- vestica a judetului Alba, in bazinul superior al vaii Abrudelului, in Tara Abrudelului care cuprinde orasul Abrud si comunele Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana, intr-o frumoasa zona a Carpatilor Occidentali, cuprinsa in totalitate de Muntii Metaliferi.

Teritoriul administrativ al comunei Bucium are o suprafata de 8570 ha ceea ce reprezinta 1,37% din suprafata judetului si cuprinde satele: Bucium, Anghelesti, Bisericani, Bucium Sat, Cerbu, Ciuculesti, Coleseni, Dogaresti, Feresti, Floresti, Gura Izbitei, Helesti, Izbicioara, Izbita, Jurcuiesti, Lupulesti, Magura, Muntari, Petreni, Poiana, Poieni, Stilnisoara, Valea Abruzel, Valea Alba, Valea Cerbului, Valea Negrilesii, Valea Poienii, Valea Sesii, Valeni, Vilcea.

Comuna Buicum se afla la o distanta de 73 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si la 12 km de Abrud, orasul cel mai apropiat.

In satele din jurul Abrudului ocupatia locuitorilor era extragerea aurului si argintului.

Buciumul este atestat ca asezare, inca din epoca bronzului, ca urmare a descoperirii de pe Dealul Vilcoi a patru inele de bucla din aur, care dateaza din aceasta perioada, aflate la muzeul din Viena. Localitatea a fost mentionata documentar prima oara in anul 1595.
Peisajul natural al comunei este dominat de prezenta padurilor si pasunilor, dar si a unor forme de relief vulcanic, care au fost erodate de agenti externi, ajungand la foma actuala. Cele doua Detunate, sunt o consecinta a eroziunii factorilor externi, rocile fiabile au fost erodate ramanand in peisaj cele doua stanci: Detunata Goala si Detunata Flocoasa.

Agricultura

Comuna nu a fost cooperativizata in trecut, agricultura prestandu-se si in prezent in sistem particular. Randamentele rezultate sunt mici, necompetitive, in schimb calitatea produselor este deosebita, datorita lipsei ingrasamintelor chimice si a puritatii apei si aerului.
Ca exemplu enumeram productiile realizate in cca trei ani:

Suprafetele arabile cu randament redus (arabil cca 271 ha), nu asigura produse agricole suficiente unui nivel de trai decent, dar pasunele si fanetele sunt suficiente pentru cresterea animalelor. Din suprafata totala agricola de 8570 ha, suprafata arabila reprezinta 3,16 % cu productii foarte slabe, singurele culturi care prezinta interes economic ar fi: cartoful si plantele furajere.

Primaria Bucium

Adresa: Strada Principala nr. 25, Bucium
Telefon: 0258 – 784160 /0258 – 784112
Internet: www.primariabucium.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!