Arieseni

Comuna Arieseni este situata in extremitatea nord-estica a judetului Alba, la izvoarele Ariesului Mare, la 120 km de municipiul Alba Iulia – resedinta de judet – si la 40 km de cel mai apropiat oras – Campeni.

Zona reprezinta centrul unui cerc ce cuprinde la extremitatea sa orasele Cluj Napoca la 141 km, Oradea la 130 km, Arad la 182 km, Deva la 133 km si Alba Iulia la 120 km constituind astfel o atractie aproximativ egala a turistilor din aceste zone.

Comuna insumeaza o suprafata de 3322 hectare si o populatie de circa 1909 locuitori, caracterizandu-se printr-o densitate medie de 467,6 locuitori/km2. Populatia este repartizata in 18 sate;

Satele cele mai apropiate de centrul comunei sunt Stei Arieseni, Pantesti si Avramesti, iar cel mai indepartat este Casa de Piatra.

Prin asezarea sa pe DN 75, in centrul Muntilor Bihor, intr-o zona cu un potential turistic deosebit, comuna Arieseni are perspective mari de dezvoltare prin turism. Resursele turistice prin varietatea si complexitatea lor au o valoare ridicata, ceea ce confera zonei un grad ridicat de interes turistic atat vara cat si in anotimpul alb (stratul de zapada persista circa 4-5 luni pe an pe versantii nordici, avand o grosime medie de circa 60-70 cm).

tauz

O mare importanta prezinta rezervatiile naturale:

In afara acestor rezervatii din comuna Arieseni, se pot vizita rezervatiile comunelor limitrofe din Garda de Sus si Pietroasa – in comuna Garda de Sus obiectivele fiind:

iar in comuna Pietroasa din judetul Bihor sunt atractive din punct de vedere turistic:

La Vartop exista o partie de schi dotata cu un teleschi, foarte solicitata in sezonul rece de amatorii sporturilor de iarna.

Din punct de vedere geografic, comuna se situeaza intre Muntii Bihor – Vladeasa, munti ce constituie unitatea cu cele mai mari altitudini din Munti Apuseni (Varful Curcubata Mare – 1848 m), intre masivele Batrana si Biharia, legate prin saua Vartop la altitudinea de 1180 m, pentru ca apoi raul Ariesul Mare sa desparta cele doua unitati montane.

Dezvoltarea localitatilor apartinatoare comunei se face in prezent de la DN 75, datorita conditiilor mai bune de acces, urmeaza apoi drumurile judetene si cele forestiere.

Primaria Arieseni

Adresa: str. Principala nr 19 Arieseni

Telefon: 004 0258-779065 / 004 0258 779034
Fax: 004 0258-779020
Internet: www.primariaarieseni.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!