Rosia Montana

Roșia Montană este situataiîn centrul Muntilor Apuseni, la poalele Muntilor Metaliferi la 80 km de orașul Alba Iulia, 15 km de Câmpeni și 11 km de Abrud. Aflându-se aproape de nodul rutier dintre DN 74 si DN 75 accesul se face cu usurinta din toate punctele cardinale.

Rosia Montana Alba

Rosia Montana este situată în Valea Roșiei, strabatuta de raul Roșia. Raul Roșia este bogat în minerale, în special fier care ii da o culoare rosiatica, de unde și denumirea comunei in romana și maghiara. Culoarea rosiatica a apei se datoreaza mineritului excesiv ce dureaza de peste 2000 de ani.

Satele aflate in administrarea comunei Rosia Montana sunt Roşia Montană, Blideşti, Bălmoşeşti, Bunta, Corna, Cărpiniş, Coasta Henţii, Curături, Dăroaia, Gârda Bărbuleşti, Gura Roşiei, Iacobeşti, Ignăţeşti, Soal, Ţarină, Vârtop.

Localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.

In ruinele fostei cetați, arheologii au descoperit locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară. Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului din Rosia Montana. Din istoria mineritului se mai poate aminti ca pe valea Roșiei erau șteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului, în perioada anului când pe valea Roșiei debitul apei era insuficient pentru steampuri, se deschidea stăvilarul unui lac (tău) artificial.

Rosia Montana a cunoscut și trait toate evenimentele istoriei românilor. În anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de catre revoluționarii lui Cloșca, nascut în satul Cărpiniș, iar în timpul revolutiei din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotati revolutionari.

Aici s-a născut și a copilărit Iulia Faliciu, soția lui B.P. Hașdeu și mama poetei Iulia Hașdeu. B.P. Hașdeu a cunoscut-o în anul 1865, în casa protopopului Simion Balint.

Primaria Rosia Montana

Adresa: Rosia Montana, str. Principala nr.184, cod 51761
Telefon: 0258 – 783101
Fax: 0258 – 783102
Internet: www.primariarosiamontana.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!