Metes

Comuna Metes este situata in partea centrala a judetului Alba, pe cursul mijlociu al Ampoiului. Teritoriul administrativ are o suprafata de 14.224ha, ceea ce reprezinta 2.88% din suprafata judetului si cuprinde 12 sate:

* Metes – resedinta comunei,
* Ampoita,
* Isca,
* Lunca Ampoitei,
* Lunca Metesului,
* Padurea,
* Poiana Ampoiului,
* Poiana Ursului,
* Presaca Ampoiului,
* Remetea,
* Tauti,
* Valeni.

RELIEFUL
Din punct de vedere geografic comuna Metes este situata pe culoarul Vaii Ampoiului mijlociu intre Munceii Vantului la sud si Muntii Trascaului la nord.

CLIMA
Comuna Metes se afla situata in zona unui climat temperat-continental, iar in pozitia pe valea Ampoiului ii confera un topoclimat de adapost. Temperatura medie multianuala este cuprinsa intre 6 grade si 9 grade C in functie de altitudine; temperaturile cele mai scazute din ianuarie fiind cuprinse intre -3 grade si -4 grade C, iar cele mai ridicate din iulie sunt intre 28 grade si 20 grade C. Prima zi cu inghet se inregistreaza in jurul datei de 21 octombrie, iar ultima in 21 aprilie.
Umiditatea relativa este de aproximativ 84%, iar precipitatiile medii multianuale sunt in jur de 800 mm.Stratul de zapada se mentine in medie cca.32.9 zile pe an.

HIDROGRAFIA
Principala apa curgatoare care dreneaza teritoriul comunei Metes este Ampoiul, afluent pe dreapta a raului Mures.Acest rau izvoraste de la o altitudine de 1080m, de sub dealul Petriceaua, are un curs V-E si o lungime de 57 km.Panta medie este de 15, coeficientul de sinuozitate de 1.32 m, iar suprafata bazinului de 570 kmp.
Pe teritoriul comunei Metes primeste pe dreapta urmatorii afluenti: Presaca, valea Ursului, Paraul Bobii, valea Satului, paraul Cetatii si paraului Bobului, iar pe stanga:Valea lui Bibart (L= 7 km, Sb = 9 km, Isca, Valea Albinii L= 6 km, Sb= 19 km) si Ampoita.
Ampoita isi are izvoarele de sub vf.Arsurii, de la o altitudine de 1095m, are o lungime de 17 km, iar suprafata bazinului de 52 kmp.Afluentii cei mai importanti ii are pe stanga si sunt vaile Frasinului, Macrii, Corbului, Bisericii si Varului.
Pe teritoriul comunei Metes nu exista lacuri naturale sau antropice.
Cursurile de ape au creeat prin eroziune diverse forme de relief spectaculoase precum vaile Bibartului, Albinii si Ampoitei.Valea lui Bibart prezinta o panta accentuata pe cursul sau mijlociu unde se intalnesc numeroase repezisuri si cascade, iar Valea Ampoitei taie un olistolit calcaros unde talvegul vaii reprezinta numeroase repezisuri, cascade si marmite de o spectaculozitate deosebita.Valea Ampoitei, prin strapungerea unui bloc olistolitic, a creat spectaculoase chei pe o lungime de 1300 m, care apoi se continua cu un defileu pana in amonte de Remetea.
Apele subterane au si ele cursul lor, astfel ca o parte a drenajului din platoul Ciumerna apare la zi in izbucul Toplicei situat pe versantul stang al paraului Muntelui.

VEGETATIA
Climatul si orografia au determinat etajarea pe o diferenta de nivel de apr. 1000 m, intre 260 m si 1300 m.Cele mai mari inaltimi sunt ocupate de:

* paduri de fag (Fagus silvatica) uneori in amestec cu conifere,
* in mica masura molidul (Picea excelsa),
* in pajistile secundare se intalnesc graminee ca paiusica (Festucasupina),
* iarba vantului (Agrostis tenuis),
* paiusul rosu (Festuca rubra) sau teposica (Nardus stricta).

Sub limita fagetelor se intalneste etajul gorunetelor reprezentat prin :

* gorun (Quercus petraea),
* stejarul (Quercus rabur)
* garnita (Quercusfrainetto) care nu sunt pure, se afla in amestec cu fagetele in partea superioara, dar si cu alte specii lemnoase precum:
* carpenul (Carpinus betulus),
* teiul (Tilia cordata)
* frasinul (Fraxinus excelsior).

Stratul arborescenteste reprezentat prin:

* alun (Cosilus avelana),
* corn (Cornus mas),
* porumbar (Prunus spinosa)
* maciesul (Rosa canina).

Pajistile secundare contin elemente de Festuca si Stepa. Culturile agricole, pasunatul sau plantatiile de pin au modificat sau distrus flora spontana.

FAUNA
Din punct de vedere zoo-geografic teritoriul comunei Metes se incadreaza in provincia dacica (central europeana) cu fauna diferentiala. Biotopul padurilor cuprinde o mare varietate de specii:

* lupul (Canis lupus),
* vulpea (Canis vulpes),
* mistretul (Sus scrofa),
* caprioara (Capreolus capreolus),
* iepurele (Lepus europeaus) si altele.

Biotopul apelor curgatoare cuprinde specii de pesti printre care se remarca pastravul (Salmo trutta fario) in apele limpezi de munte. Zona detine mari posibilitati de vanatoare in paduri, dar desi nu dispune de iazuri si helestee apele limpezi de munte ofera conditii bune pescuit sportive.

SOLURILE
Pe teritoriul comunei Metes se intalnesc urmatoarele tipuri de sol: soluri brune acide montane de padure, cu un profil scheletic, sarace in materie organica, dar bune pentru pajisti, fanete si paduri, soluri brune de padure podzolite cu textura scheletica argiloasa cu fertilitate scazuta, bune pentru pasuni, fanete si unele culturi agricole, soluri brune podzolite feriiluviale cu o textura luto-argiloasa cu fertilitate medie, care se preteaza culturilor agricole, pajistilor si fanetelor, soluri aluviale care se intalnesc in zona de lunca a vailor, au o textura luto-nisipoasa cu bogata materie organica, bune pentru culturi agricole.

Principalele culturi agricole sunt cerealele (grau, porumb), cartoful, legumele si plantele de nutret, culturi care se practica in gospodarii individuale pe loturi mici, produsele obtinute fiind folosite pentru consumul propriu.

Primaria Metes

Adresa: Metes, nr.43, cod 517445
Telefon: 0258 – 849003
Fax: 0258 – 849071
Internet: www.primariametes.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!