Horea

Comuna Horea este o unitate administrative-teritoriala situata in Carpatii Occidentali (Muntii Apuseni), in “Tara Motilor”, la poalele de NV ale Muntelui Mare si la cele de SV ale Muntelui Gilau. Se afla in partea de NV a judetului Alba.

Comuna este compusa din 15 sate cu vetre rasfirate fie de-a lungul vailor, fie pe culmi. Centru de comuna, Horea se gaseste la altitudinea de 730 m. (masuratoare efectuata in fata primariei Horea cu GPS).horea alba

Satul Petroasa ajunge la aproape 1600 m, fiind considerat cea mai inalta zona locuita permanent, din Romania.

Comuna Horea detine recordul pe tara in ce priveste amplitudinea pe verticala. Sunt sate ale caror zone de locuit urca frecvent la cote de 1300 m: Darlesti, Trifesti, Patrusesti.

Se disting zone muntoase de pana la 1500 m in partea de nord a comunei, reprezentate prin Varful Pietrei sau Padurea Cumpana si zone de culme de pana la 1200-1300 m (Branesti, Giurgiut).

Cel mai important curs de apa care strabate teritoriul comunei este raul Albac, afluent de stanga al Ariesului Mare. Lungimea sa este de 19 km iar altitudinea maxima atinge cota de 1320 m. Suprafata totala a bazinului insumeaza 95 de kmp. Debitul mediu multianual este de 1,6 mc/s.

Afluentii Albacului sunt dispusi pe stanga acestuia, lucru ce confera o asimetrie accentuata bazinului sau hidrografic si sunt reprezentati prin paraiele sau vaile Plostini, Arada si Lamasoaia. Paraul Plostini are lungimea de 6 km, altitudinea maxima de 1500 m si suprafata bazinului de 21 kmp.

ZONE PROTEJATE:
Pe teritoriul administrativ al comunei Horea apar doua monumente de importanta peisagistica si ecologica deosebita: IZBUCUL MATISESTI si PESTERA DARNINII. Ele sunt situate in partea suprerioara a Vaii Albacului, in satul Matisesti, reprezentand un sistem complex, bogat concretionat, care adaposteste cel mai mare dom stalagmitic din Romania.

Primaria Horea

Adresa: Horea, str. Valea Arazii, nr.2, cod 517340
Telefon: 0258 -767334 / 0258 – 767011
Fax: 0258 – 767008

Internet: http://horea.ro/

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!