Lupsa

Comuna Lupsa este situată în partea de nord-vest a judeţului Alba, în Munţii Apuseni pe cursul mijlociu al Ariesului, în lungul drumului national 75, între kilometrii 68 și 75.

Comuna Lupsa este formată dintr-un număr de 23 de sate după cum urmează: Lupşa, Mănăstire, Hădărău, Curmătură, Luncă, Valea Lupşii, Valea Şesii, Mărgaia, Bîrzani, Geamăna Viinţa, Holobani, Valea Holhorii, Pîrîul Cărbunări, Şasa, Trifeşti, Bîrdeşi, Muşca, Poşogani, Văi, Lazuri, După Deal, Piţiga.

Relieful
Pe teritoriul comunei Lupşa sunt situate doua părţi de relief ale Apusenilor şi anume Muntele Mare în nord şi Munţii Metaliferi în sud, despărţiţi de Valea Arieşului care pe teritoriul comunei a format un bazin depresionar.
Muntele Mare asemănător unei imense cupole este alcătuit din şisturi cristaline precambrian-superior-cambrian, strapunse de intruziuni, granitee vechi bordate pe latura sudică cu calcare cristaline.

Vârful muntelui este retezat de suprafaţa de nivelare Fărcaşa, suprafaţa de nivelare cu cea mai mare extindere din cadrul Muntelui Mare. Celalalte suprafete de nivelare Mărişel şi Fenes cu o poziţie periferica ocupand suprafete mult mai mici.

Vegetaţia
Diversitatea reliefului ca şi a structurii geologice de pe teritoriul comunei se reflecta direct in alcătuirea vegetaţiei. La cele mai mari înalţimi ale Muntelui Mare se întalneşte etajul alpin reprezentat prin pajisti alpine alcatuite din gramine microterme ca Festuca sapina, Agrostis rupestris, funcus trifidus. Adeseori aceste pajisti sunt degradate în urma pasunatului excesiv.

Fauna
Este raspandita in functie de vegetatie, astfel în etajul alpin este prezentata acvila , gaita de munte, forfecuta dintre pasari, ursul, rasul, cerbul, porcul mistret dintre mamifere. În etajul fagetelor putem aminti caprioara, veverita, pisica salbatica, mistretul, lupul, vulpea dintre mamifere, mierla, cinteza, gaita, cucu, dintre pasari. Pestii întalniti pe raza comunei Lupşa sunt: pastrav, clean, scobar, lipan.

Primaria Lupsa

Adresa: Lupsa, nr.1, cod 517410
Telefon: 0258 – 769109
Fax: 0258 – 769225
Internet: www.primarialupsa.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!