Sugag

Sugagul este cea mai sudica comuna a judetului Alba, cu suprafata de 25311 Ha. Este situata in partea estica a Muntilor Surianu, pe cursul mijlociu al raului Sebes.

Comuna este alcatuita din 7 sate si anume : Sugag , satul de resedinta a comunei, Arti, Birsana, Dobra, Jidostina, Martinie si Tau-Bistra.Sugag Alba

Comuna Sugag este situata in partea sud – estica a judetului Alba, la 45042/ latitudine nordica si 23035/ longitudine estica , in partea centrala a Carpatilor Meridionali, intre Muntii Sureanu si Muntii Cindrel, avand o altitudine ce variaza intre 500 mdM (localitatea Sugag) si 2130 mdM (Muntii Cindrelului).

Comuna se afla la 45 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si la 30 km de Sebes, municipiul cel mai apropiat.

Din punct de vedere geomorfologic, Comuna Sugag este situata in bazinul hidrografic al raului Sebes, care desparte Muntii Sureanu de Muntii Cindrel, diferentiindu-se doua trepte majore de relief: zona de deal si zona de munte.

Clima

Pozitia geografica determina existenta unui climat continental moderat , acesta fiind determinat de circulatia generala a aerului din directia nord-vestica , care aduce mase de aer umed, urmata de circulatia sudica si sud-vestica cu mase de aer cald si circulatia nord-estica cu mase de aer rece.
Din cauza diferentei de nivel mare intre bazininul inferior si superior distingem trei zone climatice:

Temperatura medie multianuala: 8 – 90C.

Agricultura

Asezarea comunei intr-o regiune de munte cu conditii de clima mai aspre si precipitatii abundente, cu soluri sarace, cu caracteristici acide favorabile pasunilor si fanetelor, a permis dezvoltarea agriculturii cu ramura ei de baza – cresterea animalelor si mai putin cultura plantelor .

Cresterea animalelor este ramura de baza a agriculturii comunei Sugag. Altitudinea ridicata, de peste 750 – 800 m, pe care se desfasoara terenuri agricole favorizeaza dezvoltarea cresterii animalelor, indeletnicire practicata din timpuri stravechi pe aceste meleaguri . Ponderea detinuta de pajistile naturale determina o mare dezvoltarea a zootehniei, baza furajera fiind asigurata de pasunile alpine si de cele 12 goluri de munte, pe timpul verii, iar pe timp de iarna de fanul provenit din fanetele naturale.

Cresterea ovinelor este favorizata de existenta unor conditii naturale prielnice pastoritului. In zona comunei Sugag predomina oile de rasa turcana, cu lana grosiera si fir lung, rezistenta la conditiile climatice din aceasta zona a tarii .Pe raza comunei Sugag silvicultura ofera locuitorilor locuri de munca, atat in perioada de iarna cat si in perioada de vara, la centrele de colectat fructe de padure .

Primaria Sugag

Adresa: Sugag nr.232, cod 517775
Telefon: 0258 – 746177 / 0258 – 746487
Fax: 0258 – 746177
Internet: www.sugag.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!