Pianu

Comuna Pianu este situata in partea sudica a judetului Alba, la poalele muntilor Sureanului, la o distanta de 25 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si la 24 km de Sebes – orasul cel mai apropiat.

Comuna Pianu este situata in S-V judetului, avand vecini dupa cum urmeaza: in N Vintu de Jos, in E comuna Sasciori, in V comuna Saliste si in S orasul Cugir.Pianu de Jos alba

Comuna Pianu se compune din urmatoarele sate: Pianu de Jos, Pianu de Sus, Strungari, Purcareti si Plaiuri.

Comuna, cu o suprafata de 11507 km, este asezata de-a lungul vaii raului Pian care curge de le Sud spre Nord si se varsa in Mures pe teritoriu administrativ al comunei Vintu de Jos. In partea de Nord a comunei este o zona de ses, pe masura ce se inainteaza spre Sud de la iesirea din satul Pianu de Jos pana la satul Stungari zona este colinara acoperita de paduri de foioase. Satele Purcareti si Plaiuri sunt intr-o zona mai inalta, punctele culminante fiind Magura si Tomnatec care ajung la poalele masivului Surianu la cota de aproximativ 1500- 1700m.

Pe raza comunei se mai gasesc urmatoarele cursuri de ape: valea Pienel, paraul Trunchiului, valea Macui, paraul Lei, paraul Mirioanei, valea Hotarului, valea de Sebes, paraul Lisca.

Agricultura
In partea de nord a comunei, respectiv in satele Pianu de Jos si Pianu de Sus, dealungul albiei raului Pian se afla un teren de lunca fertil pe care locuitorii cultiva zarzavaturi, plante tehnice (sfecla de zahar, floarea soarelui),
plante cerealiere (grau, orz, porumb).

Terenurile agricole se lucreaza atat sub forma asociativa existand doua asociatii, cat si individual. De asemenen pe raza comunei exista doua ferme: una de crestere a pasarilor (10.000 gaini ouatoare) si una de crestere a bovinelor, amandoua fiind construite din fonduri SAPARD.

Cetatenii comunei au un efectiv de 1100 bovine, aproximativ 2000 de porcine si 5000 ovine. In partea de sud a comunei, respectiv localitatile Strungari, Purcareti, Plaiuri, cetatenii se ocupa cu cresterea animalelor, bovine si ovine, folosind potentialul pasunilor din zona de munte.

Pe raza comunei functioneaza Regia Autonoma Ocolul Silvic Valea Pianului care administreaza o suprafata de 4200 ha padure de foioase in zonele joase si de rasinoase aproximativ 1000 ha in zonele de munte Tomnatec si Dealul Lung, Ocolul aducandu-si astfel aportul la bugetul comunei si asigurand lemnul de foc pentru populatie.

Primaria Pianu

Adresa: Pianu de Sus, str. Principala nr.94, cod 517537
Telefon: 0258 -761111
Fax: 0258 – 761008
Internet: www.primariapianu.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!