Prezentarea judetului

Situat in sud-estul României, acest județ se întinde pe aproape întreg bazinul hidrografic al râului Buzău și reunește armonios trei forme de relief: munți la nord, câmpii la sud și in rest zonă de dealuri subcarpatice. Reședința administrativă a județului este Municipiul Buzău.

bisoca-muntele-de-sare-buzau

Configurația geografica, varietatea peisajului și multitudinea de râuri au creat condiții propice pentru așezările omenești și continuitatea acestora de-a lungul timpurilor. Peisajele variate in special în zona de munte și deal, cât și elementele populare, etnografice și istorice oferă o atracție specială pentru turiști. Munții Buzăului și Vrancei situați în partea nordică a județului, acoperiți de păduri seculare și pajiști largi cu fauna bogată sunt puncte de interes pentru turiștiii care vin aici la odihnă cât și pentru pescari și vânători.

Munții Buzău sunt alcătuiti din cinci masive – Penteleu fiind cel mai mare și cel mai inalt (1772 m deasupra nivelului mării). Siriu (1659 m altitudine) este ușor de urcat și mult mai atractiv datorită peisajelor pitorești.

Aici se gasește lacul Vulturilor numit și Lacul Fără Fund, format in perioada periglaciară și care este un fenomen impresionant la aceasta altitudine.

Zona de deal cunoscută sub numele de subcarpații Buzăului, are altitudini cuprinse intre 400–800 m și este acoperită de podgorii.

Podgoria Dealul Mare este cea mai cunoscută. În aceasta zonă se întalnește un fenomen unic, Vulcanii Noroioși de la Dealurile Pâclelor. Pe Valea Slănicului, lângă Lopatari, la o altitudine de 700m, se întalnește alt fenomen numit focurile vii, acestea fiind flăcări albastre care ard în crăpăturile solului.

Lacurile județului Buzău sunt un punct de atractie turistică: Joseni, Polociori acestea fiind situate în Valea Grăbicina; Melediu la Odaștie; Lacurile Amara si Balta Albă sunt cunoscute pentru noroiul terapeutic. Pentru tratament turiștii își pot petrece vacanțele în stațiuni ca Sărata-Monteoru (ape minerale pentru reumatism), Fisici și Siriu.

Monumentele culturale, arhitecturale și istorice sunt: Câmpul Roman din satul Pietroasele, Biblioateca Vasile Voiculescu fondată în 1893, Muzeul Chihlimbarului din Colți, tabăra de vară de Sculptură în aer liber de la Măgura, cu peste 256 sculpturi de piatră realizate în 16 editii.

Se mai gasesc : Palatul Comunal construit între 1899-1903 și acum adăpostind primaria Buzăului, Catedrala Epicopală construită în 1649, Seminarul Teologic, construit în 1838, Tribunalul construit în 1911-1912; Muzeul Județului Buzău, Cimitirul Dumbrava care adapostește bustul lui Petre Stănescu realiazat de Constantin Brâncuși.

O importantă pagina de istorie a acestui județ o reprezintă descoperirea tezaurului Cloșca cu Puii de Aur sau Tezaurul de la Pietroasele în 1837 pe dealul Istrița.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!