Halmagel

Comuna Halmagel se afla situata in Depresiunea Halmagiu, la poalele Muntilor Bihor, pe raul Halmagel si are o suprafata de cca. 7000 ha.

Comuna este formata din satele: Halmagel – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 140 km fata de municipiul Arad si satele Luncsoara, Sarbi, Tarnavita, Tohesti.Halmagel Arad

Prima atestare documentara a localitatii Halmagel dateaza din anul 1439. Satele Luncsoara, Tarnavita si Tohesti sunt atestate documentar in 1760-1762, iar satul Sarbi in anul 1561.

Desi economia comunei este una predominant agrara, axata pe cresterea animalelor si cultivarea pamantului, exploatarile forestiere, industria prelucrarii lemnului, industria alimentara si industria materialelor de constructii sunt bine reprezentate.

Asfel pasunile naturale detin peste 55% din suprafata agricola a comunei Halmagel

Ponderea padurilor este de 65,67 % din totalul supafetei comunei.

Dupa categoria de folosinta, suprafata totala in ha a comunei Halmagel se imparte astfel:

TOTAL GENERAL 7683 ha

Mica industrie – artizanala este reprezentata in satul Tirnavita de atelierele de ceramica populara, smaltuita.

Serbarea campeneasca “Targul de fete de la Muntele Gaina”, desfașurata in fiecare an, este manifestarea cea mai importanta din zona care aduna anual mii de turiști, desfasurat in fiecare an in duminica Sfantului Ilie (cea mai apropiata duminica din jurul datei de 20 iulie).

Rezervatia “Arboretele de fag de la Raul Mic” , in suprafata de 165.6 ha situata pe raza comunei Halmagel ,satul Luncsoara cuprinde arborete de fag provenit din samanta prin regenare naturala, varsta arborilor fiind de 110-150 ani , cu diametre de 30-60 cm si inaltimi de 32-36 m . Arboretele este incadrat in tipul de padure “faget normal cu flora de mull” .Arboretele vegeteaza pe pante de 37 grade si impresioneaza prin inaltime si diametrul arborilor , calitatea lemnului , cat si vigoare de vegetatie.Constutuie cel mai valoros arborete de fag din judet , pastrarea lor in cadrul zonelor protejate impunandu-se datorita interesului stiintific . Aceste arborete reprezinta totodata si rezervatii de seminte , fiind incadrate la “paduri seculare” excluzandu-se de la exploatari de masa lemnoasaa, fiind permise doar lucrari speciale de conservare .

Primaria Halmagel

Adresa: Principala, nr. 1, cod: 317180, jud. Arad
Tel: 0040 257 319.621
Fax: 0040 257 319.623
Email: primariahalmagel@artelecom.net
Internet: www.halmagel.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!