Bocsig

Comuna Bocsig este situata in Depresiunea Ineu, pe raul Crisul Alb, si se intinde pe o suprafata de 6648 ha. Comuna are in componenta satele: Bocsig- sat resedinta de comuna situat la o distanta de 67 km fata de municipiul Arad, Manerau si Rapsig.

Prima atestare documentara a localitatii Bocsig dateaza din anul 1553. Satul Manerau este atestat documentar in anul 1341 si Rapsig in anul 1553.

Economia comunei este una predominant agrara.

Din punct de vedere economic, pozitia comunei este favorabila deoarece se afla la intretaierea drumului National 79/A cu drumul judetean 729A ce fac legatura cu orasele Ineu, Pancota, Arad, Sebis, Gurahont, Brad, Beliu, Tinca, Oradea. La acestea se mai adauga statia C.F.R. Bocsig si statia Rapsig.

Relief
Relieful comunei este format dintr-o campie cu coline ce face parte din zona de trecere de la Dealurile NadasuluI spre Campia de Vest.Campia urca in terase in partea stanga a Crisului Alb care se inscriu in peisaj prin etajarea, orizontabilitatea si utilizarea lor agricola.

Clima
Clima localitatii se incadreaza in clima specifica Depresiunii Zarandului,o clima continental-temperata cu usoare nuante meditera-niene.Alaturi de sol si clima, factorul hotarator in dezvoltarea localitatii il formeaza hidrografia. Raul Crisul Alb si Canalul Morilor sunt ape curgatoare cu un debit variabil dupa anotimp. Debitul Canalului Morilor poate fi reglat cu ajutorul stavilarelor construite in prejma bazinelor piscicole. Afluentii lor, Sateiul, Pot ocasul, Paraul Zagonii, Cioroaia, sunt neinsemnati (avand apa numai primavara si iarna, cand pot deveni pe anumite portiuni periculosi). Valea lui Scorca colecteaza apele Paraului Lena Sarii si Hell, apoi se varsa in Canalul Morilor prin Padurea Rovina. Baltile Sodomn si Potoc au fost amenajate dupa anul 1960 ca pescarii.

Apa freatica se gaseste la adancimea de 18-20 m in vatra satului si 8-10 m in partea de hotar situata pe malul drept. al Crisului Alb Locuitorii intrebuinteaza pentru baut apa din fantanile forate pana la adancimea de 18-20 m in vatra satului.

Analiza solurilor efectuata in anul 1972 a stabilit pe teritoriul comunei urmatoarele tipuri:

Dupa gradul de aciditate rezultat in urma analizei agro-chimice efctuata in anul 1975 au fost grupate in trei categorii:

Primaria Bocsig

Adresa: Str. Principala, nr. 591, jud. Arad
Tel: 0257 – 325101
Fax: 0257 – 325100
Internet:www.primariabocsig.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!