Economia judetului Alba

Economia judeţului Alba este predominant orientată spre sectorul serviciilor şi al industriei – în special industria uşoară. În structura producţiei industriale, prelucrarea lemnului este preponderentă (49,4%), urmată de industria alimentară (15,4%), fabricarea produselor chimice (4,7%), fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, încălţăminte (3,6%), fabricarea de maşini, utilaje, echipamente (3,5%).

alba-iulia

În anul 2012 investiţiile firmelor cu capital integral privat din judeţul Alba au avut cea mai mare pondere (36,5%) urmate de cele integral străine (33,3%) şi proprietate publică (20,3%) din totalul investiţiilor realizate în judeţ. În cadrul investiţiilor proprietate integral privată sunt preponderente cele cu capital integral românesc care reprezintă 24,6% din investiţiile pe total judeţ. Faţă de anul 2011, a scăzut ponderea investiţiilor proprietate integral privată cu 13,6%, a celor proprietate publică cu 9,2% şi proprietate obştească cu 2,3 % şi a crescut ponderea investiţiilor integral străine cu 24,4% şi a celor proprietate integral de stat cu 3%.

Judeţul Alba a beneficiat de investiţiile unor companii străine de renume în industria de prelucrare a lemnului (Holzindustrie Schweighofer, Kronospan), în producţia de mobilier (Savini Due, Ciatti HT Sebeş, Schosswender Mobel), în industria materialelor de construcţii (Baumit, Leier), în industria constructoare de maşini (Daimler AG, Bosch Rexroth, Sumitomo Electric Wiring Systems, Tehno Plast, VCST Automotive Production), în construcţii (Pomponio), în comerţ (Kaufland, Profi, Lidl), cu efecte benefice asupra comerţului exterior al judeţului şi asupra gradului de ocupare a forţei de muncă în judeţ.

document Strategia de dezvoltare a agriculturii judetului Alba, in perioada 2007-2013

document Strategia de dezvoltare rurala a judetului Alba

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!