Galda de Jos

Comuna Galda de Jos este situata în zona centrala a judetului Alba, între Muntii Trascaului si culoarul Muresului, pe cursul mijlociu al pârâului Valea Galzii, în care se varsa pârâul Valea Cricaului si pârâul Valea Cetii, cuprinzând zone de câmpie, de deal si montane.

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafata de 10.169 ha, ceea ce reprezinta 1,6 % din suprafata judetului si cuprinde 11 sate: Galda de Jos – resedinta comunei, Oiejdea, Mesentea, Benic, Cetea, Galda de Sus, Poiana Galdei, Lupseni, Zagris, Magura si Raicani. galda de jos alba

Din suprafata totala a terenului comunei Galda este de 10169 ha, 6534 ha este teren agricol. La randul sau terenul agricol se imparte in arabil 3087 ha, pasuni 1932 ha, fanete 1148 ha, vie 133 ha, livada 234 ha, neagricol 3635 ha, paduri 1162 ha, sere 5 ha.

Rezervatiile naturale ale comunei Galda de Jos sunt de o frumusete rara si au o importanta turistica deosebita, fiind o mandrie a locurilor aceste fiind: Cheile Galdei, Bulzul Galzii sau Piatra Bulzului, Cheile Întregalde, Piatra Cetii, Cheile Vaii Cetii.

Clima este continentala, cu usoare nuante de excesivitate în regiunile de ses si de podis, si moderata cu usoare nuante pluviale în regiunea montana. Temperatura medie anuala este de 8 – 9 grade C, precipitatiile medii anuale: 52,4 mm. O caracteristica aparte a climei o constituie existenta topoclimatului cu efect de fohn, prezent pe versantii estici a Muntilor Trascau si pâna spre culoarul Muresului. Aici primaverile sunt timpurii, verile calde si senine, precipitatiile mai reduse, iar toamnele sunt lungi si însorite, conditii ce îmbunatatesc potentialul turistic al regiunii.

Primaria Galda de Jos

Adresa: Galda de Jos, str.Principala, nr.90, cod 517285
Telefon: 0258/846032, 0258/846101
Fax: 0258/846032
Internet: www.comuna-galda.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!