Informatii utile despre grindina

GRINDINA, ploile, intensificarile de vânt, au produs si produc daune la culturile legumicole, pomicole si viticole.

- Pagubele produse de grindina – în functie de intensitatea fenomenului si de momentul producerii, pot fi dezastruoase variind între 5 si 100%. În afara distrugerii partiale sau totale a recoltei anului în curs, grindina afecteaza si recolta anului viitor ca urmare a vatamarii în mare parte a aparatului vegetativ al culturii respective si a saracirii lor în substante de rezerva.

- Consecintele grindinei – natura pagubelor difera în functie de sezonul si intensitatea caderii grindinei. O cadere timpurie si violenta în epoca înfloritului la vita de vie provoaca meierea . O cadere târzie (septembrie) genereaza putrezirea recoltei si poate obliga la un cules prematur. Pe toata perioada de vegetatie, grindina vatama grav frunzisul si deregleaza (încetineste) procesul de asimilatie. Desfrunzirea declanseaza o noua crestere, rapida si puternica dupa grindinile timpurii (înainte de înflorit), dar slaba si urmata de o maturare incompleta dupa caderi târzii de grindina (dupa încetarea cresterii lastarilor). În acest ultim caz, viile au o maturare deficitara, cu un depozit slab de amidon, generând o dezmugurire târzie si o crestere slaba. Efectele negative ale grindinilor târzii dureaza doi ani. Pe organele atacate se instaleaza foarte usor o serie de ciuperci parazite (mana, putregai, etc.).

- Metode de aparare împotriva grindinei – tunurile antigrindina, fuzeele explozive si asigurarea împotriva grindinei ca o masura de lupta pasiva, costisitoare dar eficace.

- Pentru viile afectate de grindina în prima parte a perioadei de vegetatie. Daca grindina cade în preajma înfloritului sau dupa terminarea acestuia, vita de vie se gaseste în faza de crestere activa iar, capacitatea de refacere a elementelor calamitate este mai mare.

- Prima operatie care se impune în aceasta situatie este aplicarea unui tratament împotriva manei si a altor boli produse de ciuperci parazite. Important este ca tratamentul sa se efectueze într-o perioada de 21-24 ore de la producerea fenomenului.

- A doua operatiune vizeaza aplicarea taierilor organelor distruse diferentiat în functie de gradul de distrugere al organelor vegetative si generative, precum si de vârsta plantatiei (vii tinere sau pe rod). Prin taiere se elimina toate organele puternic ranite sau distruse, ce nu mai pot fi utile butucului.
- A treia operatiune – preconizeaza o fertilizare utilizând îngrasaminte complexe (ce contin în principal si în doze echilibrate cele trei macroelemente: azot, fosfor si potasiu), sub forma de îngrasaminte solide ce se încorporeaza cât mai adânc în apropierea masei principale de radacini sau sub forma îngrasamintelor foliare.

- Pentru viile afectate de grindina în a doua jumatate a perioadei de vegetatie. Grindina cazuta dupa încetarea cresterii lastarilor actioneaza atât asupra frunzisului, cât si asupra elementelor lemnoase si a productiei. Aceste distrugeri produse de caderile târzii de grindina întrerup vegetatia pe o lunga perioada de timp, refacerea aparatului foliar si cicatrizarea ranilor realizându-se pe seama rezervelor din butuc.

- Tratamente ce trebuie aplicate pentru cicatrizarea ranilor produse de grindina, la legume, vita de vie, pomi fructiferi, folosind unul din urmatoarele produse: 1. ZEAMA BORDELEZA TIP “MIF” – 5,0 kg/ha în 1000 litri sol./trat. postfloral la vie, legume, pomi; 2. ALCUPRAL 50 PU – 3,0 kg/ha – la pomi ,vita de vie si legume. 3. RIDOMIL GOLD MZ 68 WG – 0,25% la vie si legume.

- Îngropatul obligatoriu (la forma joasa de conducere) pentru a se preveni pierderi mari de ochi si de coarde;

- Amânarea efectuarii taierilor de corectie pâna în primavara anului urmator;

- Mentinerea terenului curat de buruieni pentru a elimina concurenta acestora, fie prin prasile, fie prin erbicidare;

- Pentru a atenua consecintele stresului provocat de grindina asupra vitei de vie este recomandabil a se adauga în solutie un fertilizator foliar bine echilibrat cu macro si microelemente cu conditia esentiala de a fi compatibil cu fungicidul amestecat.

- Pentru a prelungi efectul produs de amestecul utilizat (fungicid + fertilizator foliar) este recomandabil a se adauga în solutie un adeziv ( 0,2% ARACET, ALAUN, ALBUS DE OU BINE BATUT).

Autor: Maria Olteanu
Directia Agricola Vrancea

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!