Economia judeţului Vaslui are un caracter predominant agrar, datoritã, în primul rând, suprafeţei mari de teren agricol, şi numãrului ridicat de persoane care locuiesc în mediul rural şi se ocupã cu agricultura.
Targuri si piete in judetul Vaslui
Beneficiind de soluri fertile, judetul Vaslui are un potential urias pentru dezvoltarea agriculturii. Suprafata agricola totala (reprezentând 75% din suprafata judetului) este de 399.762 hectare, din care:
Teren arabil 287.307 hectare
Pasuni 86.446 hectare
Fânete 7.809 hectare
Vii 14.656 hectare
Livezi 3.178 hectare
În judetul Vaslui activeaza 450 de agenti economici de industrie alimentara, care prelucreaza toate sursele de materii prime agricole vegetale si animale. Cerealele pentru boabe detin ponderea cea mai mare în ceea ce priveste ocuparea suprafetelor arabile, 69 % din teren fiind plantat cu grâu, porumb, orz si ovaz. Cultura plantelor tehnice ocupa 49.000 de hectare (17 % din suprafata arabila)
Viticultura are traditie îndelungata în Vaslui si reprezinta un sector cu un mare potential pentru atragerea investitorilor. Viile vasluiene au fost apreciate de cunoscatorii în domeniu înca de acum câteva sute de ani. În momentul de fata, ca si celelalte sectoare ale economiei, viticultura are nevoie de o infuzie financiara, pentru a se redresa cu succes. Anual, din viile vasluiene se produc 80 de mii de tone de struguri. Jumatate din aceasta cantitate este destinata vinificatiei în centrele specializate. Viile din Vaslui fac parte din regiunea viticola „Dealurile Moldovei“, cu podgorii de renume ca Podgoria Husi (cu centrele viticole de la Husi, Averesti, Vutcani, Murgeni, Vaslui) si Podgoria Colinele Tutovei (cu centrele viticole de la Iana si Tutova).
Livezile de pomi fructiferi , desfasurate pe suprafata de 3.178 hectare, asigura anual o productie de 10 mii de tone de fructe (mere, prune, cirese, visine, caise), la care se adauga alte 12 mii de tone de la pomii razleti.
Zootehnia ocupa , la sfârsitul anului 2003, 35 la suta din economia judetului.
Datele statistice reliefeaza caracterul predominant agricol al judetului, daca avem în vedere doar doi indicatori statistici: suprafata agricola, care reprezinta 75 la suta din suprafata totala a judetului si structura populatiei ocupate (în prezent, peste 50 la suta din populatia ocupata desfasoara activitati în agricultura). O alta caracteristica a judetului o reprezinta concentrarea activitatii industriale în localitatile urbane ale judetului (98 la suta), locuitorii satelor câstigându-si existenta aproape în exclusivitate din agricultura.
În perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si a reducerii ponderii populatiei ocupate în agricultura, este imperios necesara dezvoltarea altor activitati economice la sate – mica industrie, procesarea produselor agricole, artizanat si alte mestesuguri traditionale, agroturism.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!