Oportunitati de investitii

Directia Agricola Valcea – OBIECTIVE ALE ANULUI 2013

În domeniul sprijinului financiar direct pentru susţinerea producţiei agricole
În domeniul producţiei vegetale

Continuarea aplicării măsurilor de susţinere a producătorilor agricoli din sectorul vegetal, statuate prin formele de sprijin comunitare şi ajutoare de stat
Eficientizarea funcţionării pieţei agricole, cu o prioritizare în sectorul legume-fructe, care să asigure un flux constant de marfă din producţia internă către consumatorul final,
Identificarea de noi scheme de ajutor pentru fermieri, în contextul noii Politici Agricole Comune 2014-2020.
Implementarea de măsuri pentru comasarea terenurilor agricole şi stimularea concentrării suprafeţelor în ferme comerciale viabile, limitarea suprafeţelor care nu sunt lucrate
Creşterea gradului de promovare a produselor agricole,
Susţinerea organizării şi eficientizarea activităţii structurilor asociative la nivel interprofesional pe filiera de produs şi a grupurilor de producători
Implementarea măsurilor specifice de reglementare a sectoarelor cu potenţial de nişă pe piaţă (ex: orez, plante medicinale şi aromatice şi a produselor stupului, culturi energetice)
În domeniul producţiei zootehnice
continuarea susţinerii financiare a activităţii crescătorilor de animale;
eficientizarea activităţii zootehnice prin echilibrarea balanţei preţurilor pe segementele filierei produsului lapte-carne;
specializarea efectivului de taurine pentru producţia de carne, la nivelul potenţialului naţional, determinat de suprafaţa de bază furajeră;
ameliorarea valorii genetice a efectivelor de animale;
conservarea fondului genetic autohton, adaptat la condiţiile geoclimatice ale ţării noastre;
creşterea şi îmbunătăţirea producţiei de carne pentru asigurarea consumului intern şi asigurarea unui disponibil pentru export.

Culturile de alun şi trufe, o alternativă la culturile din judetul Valcea

Trufele sunt ciuperci deosebit de apreciate în gastronomie, din ele preparându-se delicatese rafinate, deoarece prezintă arome variate, care, îmbinate cu măiestrie, crează o armonie culinară de neegalat. Aceste ciuperci subterane “vor” să fie căutate, deoarece ele trăiesc în pământ printre rădăcinile unor plante, cum sunt alunul, stejarul, fagul, plopul sau arţarul şi nu numai, într-o convieţuire simbiontică cu acestea, denumită micoriză.

Exista trufe in Romania? Da. Cu siguranta, insa romanii stiu prea putine detalii despre locatia si modul de identificare al trufelor.

Cultivarea trufelor în România, desi poate sa para de necrezut pentru multi, a devenit o realitate. Exista chiar si o asociatie a trufarilor , iar unii dintre acestia au ajuns sa traiasca destul de bine de pe urma trufelor, adevarata bogatie a padurilor noastre. Putini stiu ca în urma cu vreo suta de ani, transilvanenii erau mari exportatori de trufe la Viena. Deci, nu ne putem plânge ca nu exista traditie. In România cresc câteva soiuri de trufe albe si negre care au început sa fie vândute de prin 2003.

Trufele sunt cautate de restaurante în special, fiind considerate adevarate produse de lux, dar se folosesc si în industria cosmetica, iar utilizarile sunt din ce în ce mai multe. Cultivarea trufelor nu este o activitate simpla. Avem nevoie de un sol fertil si de puieti (carpen, alun sau stejar).

Micorizarea se produce in laborator si dupa plantarea puietilor rezultati va trebui sa asteptam ca tuberculii acestora sa inceapa sa se dezvolte in timp ce apar si primele recolte de trufe. Nu intotdeauna, se intampla ca aceasta afacere sa se dovedeasca de success. Iata o afacere care inca nu a prins interes in randul romanilor. Desi trufele sunt cele mai scumpe ciuperci din lume si unele dintre cele mai scumpe alimente, acestea necesita un set amplu de nevoi specifice, plecand de la sol, la existenta anumitor arbori in zona de cultura s.a.m.d. Cu toate acestea, cultivarea trufelor se dovedeste un real succes in afara si o modalitate de obtinere de venituri mari.

Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Valcea organizează, împreună cu reprezentanţii firmei SC Il Tartufo Alba SR din Alba Iulia, un simpozion intitulat „Culturile de alun şi trufe: o alternativă a culturilor tradiţionale”. Evenimentul va avea loc pe data de 14 martie, 2013, la ora 11:00, in sala de Conferinte din cadrul Centrului de Afaceri Flandra – Valcea, strada Campului, nr. 15A, Rm. Valcea.

Intalnirea este dedicata tuturor agricultorilor si specialistilor din cadrul autoritatilor locale si judetene, precum si initiativei private, urmand a fi prezentate conditiile de infiintare a culturilor trufiere cu plante-suport micorizate si a culturilor de alun din varietatile utilizate in industria alimentara si a dulciurilor,

Scopul acestei întâlniri o reprezintă dorinţa de implicare a agricultorilor judeţeni în cultivarea alunului şi trufelor. Zonele benefice acestor culturi sunt zonele deluroase, zone cu o larga raspandire pe teritoriul judetului nostru . Investiţia este destul de costisitoare, dar întreţinerea culturii este minimă, de aceea această cultură este destul de profitabilă în Italia.

Noi, cei din judeţ nu avem experienţă în ceea ce priveşte această cultură, de aceea încercăm să ne informăm cât mai mult şi să profităm de acest eveniment, pentru a ne putea implica mai mult pe acest sector al agriculturii.

Această experienţă poate să se transforme într-o afacere profitabilă pentru agricultori.. Potrivit informaţiilor oferite de aceasta, culturile de alun şi trufe au mai multe avantaje: acestea se pot realiza pe tot parcursul anului, reprezintă o cultură longevivă, cu costuri de întreţinere mici, o cultură ecologică în care nu se intervine cu nici un fel de îngrăşământ, nu necesită lucrări agricole, ci doar cositul vegetaţiei şi irigarea în caz de seceta.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!