Tehnologii de cultura in Tulcea

Rapita

In ansamblu, Dobrogea este o regiune cu favorabilitate medie pentru cultivarea rapitei. Media anuala a precipitatiilor este cuprinsa intre 350-450 mm.

Referindu-se la rapita cultivata in judetul Tulcea, ing. Stelian Toma de la compania Sara Tom Company mentioneaza ca fiind favorabile terenurile cuprinse in cadrul arealului din preajma localitatilor Nalbant, Baia si Tariverde

“Arealul aferent acestor localitati, ofera posibilitatea realizarii unor productii superioare, ca urmare a solurilor cu o fertilitate buna si o textura mijlocie-fina, care permit inmagazinarea si pastrarea apei o perioada mai lunga”, scrie ing. Stelian Toma de la compania Sara Tom Company.

“Prin comparatie, arealul aferent localitatilor Ciobanu, Girliciu, Topalu, Harsova, Horia, Crucea, Saraiu, Rasova, Cernavoda, pentru judetul Constanta, respectiv Macin, Cerna, Turcoaia, Topolog, Agighiol, Daeni, pentru judetul Tulcea, este unul mai putin favorabil pentru cultura rapitei, productiile maxime obtinute incadrandu-se de regula sub pragul de 2000 kg/ha. Cauza o constituie, fragmentarea accentuata a reliefului, procesele de eroziune si fertilitatea redusa a solului, dar mai ales lipsa precipitatiilor in perioadele critice, de consum maxim pentru rapita (lunile de toamna august – septembrie, pentru rasarire si lunile de primavara aprilie – mai pentru crestere si fructificare)”, explica ing. Stelian Toma.

cultura-rapita-constanta

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!