Potentialul agricol pe care îl are judetul Timis este remarcabil, datorită suprafetelor agricole întinse si solurilor de foarte buna calitate. Desi în prezent acesta este subvalorificat, se prognozează însă ca în viitor să devină una dintre cele mai atractive oferte de cooperare economică a judetului Timis pentru investitorii străini.
Conditiile pedoclimatice favorabile oferă dezvoltării agriculturii multiple sanse de viitor. În prezent, agricultura se caracterizează prin aparitia si dezvoltarea fermelor individuale, ca structuri de bază ale agriculturii traditionale si ca suport pentru dezvoltarea sistemului agricol competitiv al regiunii.
Una din cele mai vechi si importante activităti agricole din judet, dispunând de conditii climatice favorabile este cultivarea cerealelor si a plantelor tehnice, iar în majoritatea comunelor din zona de câmpie si de deal a judetului este practicată cu succes viticultura. Localităti ca Recas, Buzias si Giarmata sunt nume sonore atât în tară, cât si în străinătate în ceea ce priveste productia de vin. Productia de legume în microferme individuale este de asemenea o activitate economică de traditie în special în localitătile rurale din vecinătatea centrelor urbane.
Cresterea animalelor constituie, de asemenea, o ramură importantă, de traditie, a agriculturii timisene, în ultimii ani înregistrându-se o crestere semnificativă a numărului de animale în sectorul privat.
Desi judetul Timis dispune de capacităti de prelucrare, a produselor agricole de origine animală si vegetală, există în domeniu un deosebit potential de cooperare economică, sustinut de existenta, în regiune, a materiilor prime necesare si de o piată de desfacere remarcabilă.
La nivelul judetului Timis, dezvoltarea industriei alimentare se datorează atât potentialului agricol ridicat al zonei, cât si volumului sporit al investitiilor private făcute în această ramură, aceasta atingând 81,5% din investitiile totale.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!