Industria judetului Teleorman

Situaţia sectorului industrial

În prezent industria în judeţul Teleorman prezintă urmările fenomenului privatizării şi al restructurării. Totodată, perioada de criză economico-financiară a adus şi mai multă presiune asupra angajaţilor din întreprinderile industriale din judeţul Teleorman, înregistrându-se o serie de disponibilizări, sub forma şomajului tehnic sau structural.

Industria grea este reprezentată de fabrica de rulmenţi KOYO de la Alexandria, combinatul chimic DONAU CHEM din Turnu Măgurele, fabrica de motoare electrice din Turnu Măgurele, Sucursala Petrom Schela Videle, producătorul de ţevi din oţel ZIMTUB, ELECTROTEL, etc.

Industria uşoară este reprezentată de industria de textile și confecţii, care funcţionează la capacităţi reduse faţă de anii trecuţi şi de industria alimentară, care a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani.

Pe lângă actorii industriali activi în prezent, există un număr mare de foste mari puncte industriale care fie sunt închise, fie funcţionează la capacitatea minimă. În fiecare localitate urbană există astfel de puncte industriale în care există un potenţial latent pentru reconversia lor, fie sub un alt specific, fie prin revitalizarea sectorului respectiv. Dintre acestea amintim în municipiul Turnu Măgurele închiderea fabricii de conserve şi a S.C. Uzina de Valorificare a Cenuşilor de Pirită (U.V.C.P.) S.A.

În municipiul Roşiorii de Vede fabrica de bere Robema, cu activitate importantă în trecut, este închisă. Tot în Roşiorii de Vede sectorul mecanic, fabrica de vagoane este, de asemenea, închisă. În prezent, în Roșiorii de Vede industria este reprezentată prin cele trei fabrici de textile care funcţionează în sistem lohn şi care angajează doar un număr de 1.200 persoane dar şi prin fabrica de dulciuri cu tradiţie în zonă, Tecsa.

În Videle, Sucursala Petrom Schela Videle este preluată de Petrom şi funcţionează doar la o treime din capacitate.

Principalii actori industriali sunt:

DONAU CHEM
Combinatul chimic din Turnu Măgurele, unul dintre producătorii mari de îngrăşăminte din România, are o experienţă de peste 40 de ani în fabricarea îngrăşămintelor simple şi complexe. Obiectul de activitate al SC DONAU CHEM SRL Turnu Măgurele îl reprezintă fabricarea şi comercializarea de îngrăşăminte minerale (simple, complexe şi lichide) şi a intermediarilor (amoniac, acid azotic) alături de producţia de piese schimb şi utilaje tehnologice.

SC DONAU CHEM SRL a fost înfiinţată în anul 2004 prin privatizarea activelor fostei SC TURNU – SA, aflată în lichidare voluntară. Asociatul unic este SC VIROMET – SA, Victoria care deţine 100% din părţile sociale. Ambele societăţi, Donau Chem SRL şi Viromet SA fac parte din grupul INTERAGRO SA. Conform conducerii DONAU CHEM în anul de criză 2009 combinatul a funcţionat la capacitate redusă (60% din activitate). Au existat disponibilizări sub forma şomajului tehnic şi a şomajului structural. Angajaţii din şomajul structural au fost parţial reintegraţi în activitate în a 2-a jumătate a anului 2010. În prezent combinatul are un număr de 1045 salariaţi.

În ceea ce priveşte personalul angajat există o preocupare constantă pentru specializarea angajaţilor. Combinatul se confruntă cu o insuficienţă a forţei de muncă cu studii superioare pentru domeniul lor în judeţ şi pentru a suplini această lipsă au apelat şi la atragerea de resurse umane din afara judeţului.

Conducerea combinatului are planuri de investiţii pentru următorii 3-5 ani pentru achiziţionarea de utilaje independente, modernizare şi reducere a emisiilor care afectează mediul.

KOYO

S.C. KOYO ROMÂNIA S.A. a fost înfiinţată în 1973, având domeniu de activitate în fabricarea de rulmenţi radiali cu bile, radiali- axiali cu role conice şi rulmenți speciali.

Au existat disponibilizări şi la KOYO ROMÂNIA în anul 2009. În prezent fabrica a revenit la nivelul de producţie dinainte de perioada de criză. Compania are în prezent 1373 de angajaţi. Compania se confruntă cu lipsa resurselor umane cu studii superioare în judeţ, calificate pentru posturile vacante.

Pentru următorii ani, compania se orientează către un progres constant, prin introducerea treptată de noi tehnologii.

INTERAGRO

S.C. InterAgro S.A. este o companie înfiinţată în anul 1994 care are drept principale domenii de activitate cultura cerealelor şi a plantelor tehnice şi comerţul exterior, îndeosebi exportul de îngrăşăminte chimice pentru agricultură. Comerţul exterior, ca obiect de activitate, a fost preluat de S.C. InterAgro S.A. de la acţionarul majoritar, compania mamă S.C. Interaction S.R.L., companie privată cu capital mixt romano-britanic, înfiinţată în anul 1991.

În sectorul agricol firma INTERAGRO acoperă în judeţul Teleorman domenii precum grâu, orz, porumb, soia, viţă de vie, etc. De asemenea, compania desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul prin lanţul de magazine din Roşiorii de Vede, Alexandria, Giurgiu, Zimnicea, comerţ en-gross prin distribuţia de tutun în Alexandria, Bucureşti, Ploieşti.

S.C. Interagro S.R.L. Zimnicea şi punctele de lucru din judeţ desfăşoară o activitate amplă atât în producţie cât şi în industrie alimentară.

ELECTROTURIS

Compania Electroturis S.A. produce o gamă largă de motoare electrice şi generatoare. Principala piaţă de desfacere este în România. Numărul angajaţilor companiei a scăzut treptat de la 1400 de salariaţi în 1990, ajungând în prezent la un număr de doar 140-150 de salariaţi.

ELECTROTEL

Compania ELECTROTEL are peste 40 de ani de experienţă în proiectarea, producţia, instalarea şi montajul tablourilor electrice de joasă şi medie tensiune şi a tablourilor de automatizare. Cu sediul în municipiul Alexandria, compania are un număr de 405 de angajaţi.

Compania a făcut investiţii semnificative în ultimii ani, dar principala problemă este reprezentată de lipsa forţei de muncă specializate şi lipsa motivaţiei tinerilor de a rămâne angajaţi în cadrul companiilor din judeţ.

ZIMTUB

S.C. ZIMTUB S.A. Zimnicea este un important producător român de ţevi din oţel sudate elicoidal şi longitudinal – negre. Societatea a fost fondată în 1978 şi şi-a început activitatea cu producerea de ţevi sudate elicoidal. Pe măsură ce noi instalaţii au fost puse în funcţiune, gama de produse a fost completată în 1984 cu ţevi sudate longitudinal negre şi în 2009 cu ţevi sudate longitudinal pătrate şi dreptunghiulare.

Portul de la Dunăre al localităţii Zimnicea oferă firmei ZIMTUB avantajul legăturii directe cu Europa, livrarea către celelalte continente realizându-se prin portul maritim Constanţa.

PANOREA TEXTIL (industria textilă) si IMPERIAL S.A. suntcompanii de confecţii din municipiul Turnu Măgurele, care au angajat majoritatea populaţiei tinere de gen feminin. Deşi perioada de criză a afectat în perioada 2008/2009, industria textilă din judeţul Teleorman, după 2010 se observă primele semne ale unei revigorări.

SCHELA DE PRODUCŢIE VIDELE (extracţia de petrol şi gaze naturale)

Aflată în oraşul Videle, pe un teren considerat unul dintre cele mai bogate terenuri în petrol din ţară, în prezent activitatea este redusă.

Într-un oraş în care lipsa locurilor de muncă este din ce în ce mai acută, nivelul scăzut de trai este din ce în ce mai scăzut, structura economiei este nediversificată, retehnologizarea schelei de producţie ar putea constitui un element important pentru dezvoltare judeţului. În prezent, preluată de Petrom, schela funcţionează la o treime din capacitate.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!