Majoritatea satelor din judeţul Teleorman au profil predominant agricol însă principala problemă legată de reţeaua de localităţi este gradul scăzut de urbanizare al judeţului.
După 1989 industria judeţului Teleorman a funcţionat la capacitate redusă, deşi a rămas primul contributor la PIB-ul judeţului, conform criteriului cifrei de afaceri. Ca structură, industria judeţului Teleorman este împărţită pe ramuri ale industriei grele și ale industriei ușoare, centrele industriale fiind distribuite relativ omogen în cele 5 localităţi urbane din judeţ.
Judeţul Teleorman dispune de premise favorabile pentru realizarea unei agriculturi productive. Din suprafaţa cultivată în anul 2008 (367.091 ha) aproximativ 97% era în proprietate integral privată iar principalele culturi, potrivit datelor statistice erau următoarele: de cereale, plante uleioase şi plante de nutreţ. Apicultura este, de asemenea, o arie importantă a agriculturii în judeţul Teleorman, pentru care s-a dezvoltat un interes aparte, producţia agricolă de miere extrasă înregistrând performanţe deosebite, după producţia de carne şi lapte.
Urmare aşezării geografice (centrul Câmpiei Române) judeţul Teleorman se bucură de cele mai fertile soluri oferind astfel condiţii excelente pentru culturile agricole.
Calitatea solurilor, existenţa sistemelor de irigat şi forţa de muncă stabilă, oferă investitorilor străini oportunitatea de a lucra în parteneriat cu producători agricoli români pentru realizarea produselor agro-alimentare.
Prin cultivarea grâului dur şi procesarea acestuia se poate obţine materia primă pentru fabricarea pastelor făinoase.
Există condiţii optime pentru realizarea produselor agro-alimentare ecologice, piaţa europeană solicitându-le cu precădere. Există legislaţie românească în domeniu şi producători interesaţi de parteneriate cu oameni de afaceri străini, pentru producerea şi valorificarea, îndeosebi a legumelor.
Produsele legumicole realizate în judeţ sunt cu mult peste necesarul populaţiei. Pentru o mai bună organizare a producţiei, dar şi pentru orientarea valorificării lor ar fi necesară înfiinţarea unei Piețe de Gros.
Asociaţia Crescătorilor de Albine este reprezentativă în judeţ. Crescătorii sunt interesaţi în realizarea exportului de miere şi a produselor apicole de calitate.
Şi în domeniul creşterii animalelor şi al procesării produselor zootehnice pot fi create parteneriate, în vederea populării spaţiilor existente şi construirea de noi spaţii, existând terenuri pentru baza furajeră, precum şi forţă de muncă.
Există în judeţ fabrici de ulei, băuturi alcoolice, conserve de legume şi fructe, lactate, panificaţie şi prelucrarea cărnii, în care se poate investi prin transfer de tehnologie.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!