Din suprafaţa totală a judeţului, suprafaţa agricolă deţine 282.590 ha (47,9%). Păşunile şi fâneţele ocupă împreună 39% din suprafaţă. De menţionat este faptul că deşi judeţul are condiţii favorabile, pomicultura este slab reprezentată (0,6% din suprafaţa agricolă).
Structura culturilor arată că cerealele pentru boabe ocupă o suprafaţă de 62% din suprafaţa cultivată. Două treimi din această suprafaţă este ocupată cu porumb. Restul suprafeţelor sunt ocupate în special de culturi furajere, precum şi cu cartofi şi legume. În ce priveşte efectivele de animale, în judeţ se cresc peste 80.000 capete bovine, peste 120.000 capete porcine, aproape 208.000 capete ovine şi peste 1,3 milioane păsări. Analiza pe o perioadă de 8 ani (2001-2009) arată că la toate speciile s-au înregistrat creşteri ale efectivelor, mai mari la caprine (cu 194,8%) şi la păsări (cu 21,8%) (Claudia Saulea, 2011 – Studii privind strategiilde de dezvoltare rurala durabila in zona montana a judetului Neamt).
Trebuie subliniat faptul că există o capacitate redusă a producătorilor agricoli de a interveni pentru a diminua impactul negativ al factorilor climatici datorită lipsei sau insuficienţei dotărilor: sisteme de irigaţii, lucrări anticoroziune, îndiguiri etc.
Producţiile mici în aceste condiţii se datorează şi unei productivităţi reduse la hectar din cauza fărâmiţării terenurilor şi practicării unor culturi de semisubzistenţă pe o mare parte din terenul agricol prin neaplicarea de tehnologii şi mecanizări adecvate.
Adevarat remediu impotriva vietii aglomerate a oraselor, a zgomotului si factorilor de stres, satul romanesc, purtator de valori spirituale autentice, ofera numeroase oportunitati de recreere si de cunoastere a traditiilor poporului roman.
Filiala ANTREC Neamt – Asociatia Nationala de Turism Ecologic, Rural si Cultural este un operator important in dezvoltarea acestui tip de turism, oferind programe turistice si manifestari, servicii de cazare si masa in pensiuni turistice si agroturistice clasificate la categoria 2, 3 si 4 margarete sau stele. Majoritatea pensiunilor se concentreaza in Ceahlau – Durau, Filioara – Agapia, Vanatori – Neamt, Viisoara, Vaduri, Farcasa, Piatra Neamt, Almas, Tg. Neamt, Tupilati, Bicazu Ardelean.
Dezvoltarea turismului rural, si indeosebi a agroturismului are mari posibilitati de dezvoltare, deoarece zonele rurale ale regiunii dispun pe langa un cadru natural pitoresc, nepoluat si cu multiple variante de recreere si de un valoros potential cultural si istoric.
Unul dintre avantajele majore ale judetului Neamt, in comparatie cu destinatiile turistice consacrate, este acela al pastrarii mediului natural nealterat de prezenta si activitatile omului, fapt concretizat prin numeroasele rezervatii naturale: Parcul National Ceahlau, Parcul National Vanatori Neamt, Cheile Bicazului-Hasmas, Padurea Gosman, Polita cu Crini, Codrii de Arama, Codrii de Argint. Toate aceste zone sunt bogate in resurse naturale, specii flora si fauna declarate endemice sau monumente ale naturii, un fond piscicol bogat in numeroasele rauri si lacuri.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!