Asezare geografica Judetul Maramures este situat în nordul României, între paralelele 47º20’00” si 48º00’15” latitudine nordica si meridianele 22º52’30” si 25º07’30” longitudine estica,la 20 de km de centrul geografic al Europei. Se învecineaza la nord cu Ucraina, la est cu judetul Suceava, la sud cu judetele Bistrita Nasaud, Cluj si Salaj iar la vest cu judetul Satu Mare.
Suprafata totala a judetului este de : 6.304,4 kmp, reprezentând 2,6 % din teritoriul tarii, fiind pe locul 15 ca suprafata între judetele tarii. 43% din suprafata totala o constituie zona de munte (M-tii Rodnei,Gutâi,Tibles, Maramuresului), 30% dealuri,podisuri,piemonturi, 27% depresiuni cu lunci si terase (Depresiunea Maramures, Câmpia Somesului).
Clima este temperat-continental moderata. Valoarea maxima de temperatura înregistrata: 39,4°C (1952), iar cea minima: -32.6°C (1954). Valoarea medie de temperatura anuala este de 9,43°C. Statisticile medii releva în decursul unui an un mumar de 274 zile cu valori pozitive,analiza temperaturilor medii lunare duce la concluzia ca cea mai calduroasa luna din an este iulie si cea mai rece, ianuarie.
Aceasta are o lungime de 3100 km, densitatea acesteia fiind de 0,5- 0,9 km/kmp.
Bazine hidrografice :
Somes – râul Somes cu afluentii Salaj, Bârsau si Lapus;
Tisa – râul Tisa cu afluentii Viseu, Iza si Mara.
Lacuri: Firiza – de acumulare; lacuri glaciare în Muntii Rodnei.
Fauna este reprezentata de : urs,cerb, caprioara, râs, cocos de munte, fazan.
Fauna acvatica este reprezentata de specii ca : pastravul, lostrita, lipanul, stiuca, etc. Vegetatia este specifica zonei central europene. Predomina padurile de fag si conifere, care trec în spatiul subalpin si alpin în pasuni si jpnepenisuri.
Prin Legea nr. 5/2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a -zone protejate, sunt prevazute 33 de astfel de zone în judetul Maramures, cu o suprafata totala de 5439,72 ha.
prezentarea judetului primul semestru 2012
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!