Agricultura judetului

maramures-agricultura

Agricultura judeţului se încadrează în tendinţele de declin naţionale, situaţie determină de fragmentarea excesivă a proprietăţii (gospodăriile de subzistenţă fiind predominante), dotarea slabă cu maşini şi utilaje, situaţia precară a
infrastructurii rurale, folosirea redusă a îngrăşămintelor chimice sau naturale şi a pesticidelor, reducerea dramatică a suprafeţelor irigate, degradarea solului, deficitul cronic de resurse de finanţare.

Deşi aproximativ 50% din suprafaţa judeţului este teren agricol, doar 13,2% din suprafaţa totală este arabilă. Suprafaţa cultivată a suferit o scădere în intervalul 1990-2008. În ciuda acestui fapt, producţia agricolă vegetală a evoluat semnificativ, în special în cazul unor culturi precum: cartoful, porumbul boabe, furajele perene, varza albă, floarea soarelui.

Agricultura prezintă potenţial ridicat de dezvoltare pentru judeţul Maramureş. Soluţia de succes poate fi agricultura ecologică, pe cât de mult solicitată pe pieţele europene pe atât de slab manageriată la nivel naţional. Terenurile
judeţene şi metodele agricole tradiţionale pot fi uşor adaptate la procesul agricol ecologic, iar forţa de muncă nu se diminuează la fel de mult cum se întâmplă în cazul agriculturii convenţionale. În plus, procesarea produselor ecologice trebuie făcută la nivel local, pentru a adăuga plus valoarea care rentabilizează domeniul.

Industria alimentară este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a judeţului Maramureş, pentru că poate antrena dezvoltarea agriculturii judeţene şi are conectivitate directă cu domenii precum turismul, transporturile, industria ambalajelor etc.

Dezvoltarea industriei alimentare judeţene poate fi susţinută prin înfiinţarea unui parc tehnologic specializat pe activităţi ale industriei alimentare. Se recomandă localizarea acestui obiectiv într-o zonă care să favorizeze accesul
spre zonele cu tradiţie şi potenţial agricol. Pe termen lung se pot crea premise pentru înfiinţarea unor clustere economice în domeniul industriei alimentare.

ico_pdf 1-Strategia de Dezvoltare a Judetului Maramures

ico_pdf Starea_economiei_judetului_Maramures_2011

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!