Activităţile preponderente în agricultură sunt cultivarea cerealelor si a plantelor tehnice, viticultura, pomicultura.
Zootehnia de asemenea dispune de mari capacităţi de producţie care în ultimul timp şi-a redus efectivele din motive obiective, crescând în schimb numărul efectivelor în cadrul gospodăriilor particulare.
Judeţul Giurgiu este încă un judeţ predominant agricol, cu aproape 50% din populaţie angajată în acest sector. Lipsa de productivitate agricolă este generată de deficienţele infrastructurii, dimensiunile proprietăţii şi alţi factori structurali precum preeminenţa unei agriculturi de subzistenţă.
Judeţul Giurgiu are o identitate de judeţ agricol important, statut ce trebuie revitalizat prin revigorarea agriculturii şi industriei alimentare, domenii cheie pentru dezvoltarea judeţului Giurgiu.
Întrucât în continuare mai mult de jumătate din populaţie este activă în agricultura de subzistenţă se impun măsuri pentru eficientizarea agriculturii. Pentru a înregistra creştere economică într-o comunitate trebuie să existe resurse umane calificate care să fie motorul aceastei creşteri. În prezent, Giurgiu are o populaţie îmbătrânită, servicii de sănătate de slabă calitate în mediul rural şi o slabă infrastructură de formare a resurselor umane. Judeţul înregistrează o evoluţie negativă a dinamicii ofertei forţei de muncă. Astfel, activitatea economică principală, agricultura, este practicată în procent de peste 50% în regim de subzistenţă, de populaţia îmbătrânită. In prezent, judeţul Giurgiu nu mai poate susţine statutul de judeţ agricol prosper al României, identificarea de modalităţi sustenabile de dezvoltare economică şi socială fiind imperios necesară.
Dintre soluţiile imediate pentru revigorarea agriculturii pot fi enumerate: gruparea micilor fermieri în asociaţii şi grupuri de producători şi găsirea de soluţii /alternative pentru sistemul de irigaţii.
Insuficienta dezvoltare a competitivităţii fermelor agricole şi deficienţele formării educaţionale cu specific agricol îi împiedică pe fermieri să fie concurenţiali la nivelul pieţei. O soluţie este aşadar în promovarea de campanii de informare şi educare a micului fermier în concordanţă cu noile realităţii din sistemul agricol.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!