Judetul Constanta este situat in partea de S-E a Romaniei, invecinandu-se la nord cu judetul Tulcea, la est cu Marea Neagra, la sud cu Bulgaria si la vest cu fluviul Dunarea. Suprafata judetului Constanta este de 7 071 kmp si ocupa in acest sens locul 8 intre judetele Romaniei.
Din punct de vedere teritorial-administrativ este impartita in 3 municipii, 9 orase, 57 comune. Reteaua hidrografica a judetului este formata de urmatoarele cursuri de apa: Dunarea, pe o lungime de 137 km, Valea Carasu, Valea Baciu si Casimcea cu Raul Casimcea, Raul Agi Cabul, paraul Nuntasi, paraul Corbu.
O trasatura distinctiva a judetului este prezenta lacurilor naturale ( lacul Nuntasi, lacul Corbu, lacul Tasaul, lacul Siutghiol, lacul Tabacarie, lacul Tatlageac, lacul Bugeac) a lacurilor de lunca si a lagunelor (Oltina, Sinoe, Tasaul, Techirghiol, Mangalia).
Reteaua hidrografica s-a imbogatit prin darea in exploatare a Canalului Dunare – Marea Neagra pe o distanta de 64,2 km, Canalului Poarta Alba – Midia pe o distanta de 27,5 km si a canalelor de irigatie din Valea Carasu. Pe suprafata judetului relieful de platforma este fragmentat de numeroase vai cu orientari diferite. Dintre cele mai importante vai amintim: Casimcea, Saraturi, Nuntasi, Topolog-Saraiu, Chichirgeaua, etc.
Clima judetului Constanta evolueaza pe fondul general al climatului temperat continental, prezentand anumite particularitati legate de pozitia geografica si de componentele fizico-geografice ale teritoriului. Existenta Marii Negre si a fluviului Dunarea, cu o permanenta evaporare a apei, asigura umiditatea aerului si totodata provoaca reglarea incalzirii acestuia. Temperaturile medii anuale se inscriu cu valori superioare mediei pe tara – 11,2 grade C la Mangalia si 11,2 grade Celsius la Murfatlar) – iar in jumatatea central-nordica a teritoriului valorile nu scad sub 10 grade Celsius.
Temperaturile minime absolute inregistrate in judetul Constanta au fost de – 25 grade Celsius la Constanta la 10 februarie 1929 – 33,1 grade Celsius la Basarabi (Murfatlar) la 25 ianuarie 1954 si -25,2 grade Celsius la Mangalia la 25 ianuarie 1942. Temperaturile maxime absolute inregistrate au fost de +43 grade Celsius la Cernavoda la 31 iulie 1985, +41 grade Celsius la Basarabi la 20 august 1945, +38,5 grade Celsius la Constanta la 10 august 1927 si +36 grade Celsius la Mangalia la 25 mai 1950.
Vanturile sunt determinate de circulatia general atmosferica si conditiile geografice locale. Caracteristice zonei sunt brizele de zi si de noapte. Precipitatiile prezinta valori anuale cuprinse intre 378,8 mm la Mangalia, 469,7 mm la Oltina si 451 mm la Mihail Kogalniceanu, situand judetul Constanta intre regiunile cele mai aride ale tarii.
Cu toate acestea, in anul 2005 s-au inregistrat inundatii devastatoare la Costinesti si Tuzla, iar cantitatile de precipitatii au fost aproape duble fata de mediile multianuale.
Portul Constanta ofera posibilitati exceptionale pentru prelucrarea traficului de marfuri in tranzit, facilitati oferite de Canalul Dunare – Marea Neagra care debuseaza in portul Constanta-Agigea. Canalul Rhin-Maine-Dunare a creat un adevarat culoar de navigatie europeana, portul Constanta aflandu-se la extremitatea sud-estica a acestuia.
Agricultura Judetului Constanta ocupa o suprafata agricola de 565.737 ha, pe care se cultiva, in special, culturi cerealiere.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!