Judetul Bistrita-Nasaud este situat în partea de nord a României, fiind încadrat de judetele Maramures în nord, Suceava în est, Mures în sud si Cluj în vest, având o suprafata de 535.520 ha. Judetul Bistrita-Nasaud are în componenta 62 de unitati administrativteritoriale din care 1 municipiu, 3 orase, 58 comune, 235 sate.
Teritoriul judetului prin pozitia sa geografica, este strabatut de drumuri de importanta deosebita pentru legaturile Transilvaniei cu Moldova si Maramuresul, dintre care cel mai cunoscut este Drumul European E 58.
Principalele noduri de cale ferata din judet sunt la Beclean, Saratel si Salva. Din punct de vedere al transporturilor aeriene judetul Bistrita – Nasaud este deservit de Aeroportul din Cluj- Napoca, situat la distanta de 125 km de Bistrita sau de Aeroportul din Târgu Mures aflat la o distanta de aproximativ 100 km.
Teritoriul judetului este variat si complex, dispus sub forma unui amplu amfiteatru natural cu deschidere în trepte catre Câmpia Transilvaniei, conturându-se trei zone de relief.
Zona montana cuprinde o cununa de munti din arcul Carpatilor Orientali, grupa nordica si mijlocie, ce încadreaza judetul.
Zona dealurilor constituie cea de-a doua treapta de relief, care ocupa partea centrala si de vest a judetului, în proportie de doua treimi din suprafata sa.
Teritoriul judetului este drenat de o retea hidrografica bine reprezentata, axata pe râul principal Somesul Mare.Alaturi de apele curgatoare, pe teritoriul judetului exista câteva lacuri dintre care amintim: lacurile glaciale din Muntii Rodnei – Lala Mare, Lala Mica, Taul Zânelor din Muntii Calimani, de importanta pastorala si turistica. Pe râul Bistrita, în aval de Colibita este lacul de acumulare, cu un volum de peste 80 milioane m.c.n fisurile si scoarta asterata a muntilor vulcanici se gasesc si ape freatice mineralizate.
Dintre apele bicarbonate, calcice, magnetice, carbogazoase, cunoscute sub denumirea populara de borcuturi, mentionam în primul rând pe cele de la Sângeorz-Bai, Anies, Valea Vinului, Sant, Târlisua, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Magura Ilvei, Colibita, iar dintre apele clorosodice (sarate), cele de la Nepos, Figa, Pinticu Tecii.
Din punct de vedere climatic, judetul Bistrita-Nasaud se încadreaza în zona continentala moderata. Precipitatiile, în functie de anotimp, depasesc în general media pe tara, media anuala înregistrând 680 mm.
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!