Prezentarea judetului

Situat in sudul tarii, judetul Arges este traversat de paralela 45 latitudine nordica, si este strabatut la est de meridianul 25 longitudine estica. La nord, se invecineaza cu judetele Sibiu si Brasov, cu judetul Dambovita la est, cu judetul Teleorman la sud si cu judetele Olt si Valcea la vest.

lacul-vidraru

Pozitia geografica si relieful înconjurator care îl protejeaza de influenta vânturilor din vest si est, asigura judetului o clima temperat-continentala cu ierni blânde. În ceea ce priveste temperaturile extreme înregistrate la Statia de Observare Pitesti amintim: -19,4oC (26 ianuarie 2000) si 39,8 oC (4 iulie 2000).

Pe lânga mari variatii de temperatura, exista si mari diferente în ceea ce priveste cantitatea de precipitatii de la 684,1 litri/mp în anul 1996, la 441,4 litri/mp în anul 2000 înregistrata la Statia de Observare Pitesti.

Relieful judetului este ca un urias amfiteatru care coboara de la nord la sud, cuprinzand toate unitatile geo-morfologice intalnite in spatiul Carpato-Danubian de la 2.500 m pana la 160 m altitudine. Muntii Fagaras (din Carpatii Sudici) se afla in nord, cu Varfurile Moldoveanu (2.543 m), Negoiu (2.535 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2.508 m) dominand regiunea.

Masivul Leaota, dealurile Platoului Dacic si o parte din Campia Romana traseaza granita estica a judetului. Campia Gavanu-Burdea se gaseste la est, pe cand vaile raurilor Olt si Arges se intind catre vest. Cea mai mare parte a teritoriului judetului se gaseste in bazinul superior al raului Arges, de la care a luat numele si pe care il pastreaza de la inceputuri si pana acum. In zona de munte si de deal se intalnesc o multitudine de lacuri glaciare cat si lacuri artificiale.

Flora, fauna si solul sunt caracteristice unui climat temperat si formelor de relief intalnite aici. Pentru a proteja cateva din speciile rare de fauna si flora, cat si cateva elemente valoroase de peisaj, acestea au fost declarate monumente ale naturii si sunt protejate in rezervatii naturale. Printre ele, cea mai importanta este rezervatia de flora si fauna Piatra Craiului. Elementele naturale, locurile istorice si liniile moderne de comunicatie, fac din judetul Arges o zona turistica de nivel national.

Situat in partea centrala a Romaniei langa Carpati, la 150 km distanta de Bucuresti, orasul Curtea de Arges a fost prima capitala a tarii in 1330 si detine valoroase monumente de arta, adevarat muzeu al istoriei romane. Biserica Domneasca, construita de familia Basarab in secolul al XIV-lea, este o biserica bizantina clasica, monument de arta si de arhitectura medievala romaneasca. Aici se gasesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de pret sunt cele care dateaza din timpul domnitorilor VladislavI Vlaicu si Radu I.

Manastirea Curtea de Arges,construita din piatra de Albesti,avandu-l ctitor pe Neagoe Basarab (1512-1521) este una din cele mai faimoase monumente istorice din Romania. Faima sa este legata de legendaMesterului Manole care este cunoscuta in toata lumea. Numai la cativa kilometri departare se gaseste castelul lui Vlad Tepes, cunoscut azi ca Dracula. Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub varfurile Negoiu si Moldoveanu, si care are o vedere pitoreasca asupra Vaii Argesului.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!