Valea Mare-Pravat

Comuna este situata pe vechiul drum comercial al tarii, care leaga Brasovul de Campulung – straveche resedinta domneasca. Se gaseste în nordul judetului Arges si a fost multa vreme suburbana orasului Campulung.Valea_Mare_Pravat_jud_Arges

Face parte din cele 94 de comune din care este alcatuit judetul Arges.

Fata de centrul orasului Campulung, se afla la distanta de 7 Km, iar fata de municipiul Pitesti, resedinta judetului Arges, la 62 Km. Are o suprafata de 61 Km patrati.

Are în componenta un numar de 8 sate: Valea Mare , resedinta comunei, Bilcesti, Colnic, Fantanea, Gura Pravat, Namaesti, Pietroasa si Selari.

Din punct de vedere economic comuna Valea Mare Pravat, este industrial- agrara, pe teritoriul ei functionand o serie de Societati Comerciale cu diferite profiluri: productie de mobila, cherestea, ciment, var si alte materiale de constructii, servicii.

Comuna are în componenta un numar de 8 sate (la recensamantul din 2002) situatia se prezenta astfel: Valea Mare cu 1333 locuitori , resedinta comunei, Bilcesti, 204 locuitori, Colnic, 195 locuitori, Fantanea, 121 locuitori, Gura Pravat, 988 locuitori, Namaesti, 715 locuitori, Pietroasa, 303 locuitori si Selari, 402 locuitori.

Se întinde pe o suprafata de 6040 ha, din care 2771 ha teren agricol (arabil, livezi, pomi, pasuni, fanete) si 2788 ha paduri,100 ha drumuri, ape, etc.

Reteaua de strazi însumeaza o lungime de 64 Km, avand o structura radial-inelara. Artera principala, strabate axial comuna pe directia S.N este DN 73, comuna face legatura cu celelalte localitati limitrofe cu DN 72A, spre Stoenesti, Targoviste.

Cercetarile pedologice au evidentiat exstenta pe teritoriul judetului Arges a unei mari varietati de soluri, incepand de la solurile pajistilor alpine pana la cele mai slab dezvoltate de lunca.

In partea de nord a judetului, unde se afla comuna Valea Mare – Pravat, au o larga raspandire solurile montane, caracterizate prin areale foarte mici datorita diversitatii litologiei si altitudinii. Acestea sunt solurile brune acide, solurile brune podzolice, feriiluviale, soluri humicosilicatice, regosoluri, rendzine si roca de zi.

Pe “muscele” predomina solurile brune montane de padure si cele montane de padure podzolice formate mai ales sub padurile de foioase.

Predomina insa, la poalele acestora, solurile argiloase.

Profilul este slab diferentiat, colorat brun sau brun-galbui.

Reteaua hidrografica a comunei Valea Mare – Pravat o formeaza raul Argesel cu afluentul sau Valea Carstii si paraul Valea Mare.

Toate cele trei cursuri de apa fac parte din bazinul Argeselului si debitul lor prezinta o deplasare lina. Albiile sunt putin adinci si inguste. Nu apar repezisuri si cascade, nici meandre.

Primaria Valea Mare Pravat

Adresa: Comuna Valea Mare Pravat, jud Arges
Tel: 0248 – 557 112
Email: primarie@valeamarepravat.cjarges.ro
Internet: http://valeamare.muscel.ro/

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!