Comuna Titesti este situata in partea de nord-est a judetului Arges, la o distanta de 20 km de municipiul Pitesti.
Din punct de vedere fizico-geografic, localitatea este asezata in Podisul Getic si anume in Platforma Argesului, pe valea Raului Targului.
Partea sudica a comunei Titesti ocupa o mica parte a Piemontului Candesti o alta subdiviziune a Podisului Getic. Localitatea a aparut si s-a dezvoltat in valea’’ Raului Targului’’, ocupand terasele si lunca acestui rau.
In componenta comunei intra satele: Titesti (resedinta comunei), Cismea (sau ‚’’ Soseaua Mare’’ in limbajul local), Bucsenesti – Lotasi, Valea Manastirii si Valea Stanii. Distanta dintre sate si centru de resedinta este cuprinsa intre 1 km (satul Valea Stanii) si 7 km (satul Valea Manastirii).
Comuna Titesti are o suprafata totala de 1369.93 ha din care in intravilan 419.93 ha iar in extravilan 950 ha.
Clima este temperat continentala moderata de dealuri, cu influente de tranzitie (estice). Climatul de deal este influentat de prezenta unor fenomene de intrepatrundere a elementelor climatice atat dinspre munte cat si dinspre campie. Ca subtip, clima este de dealuri joase (sub 500 m) si de vale intracolinara.
Elementele climatice:
Ca fenomene meteorologice extreme pot fi mentionate : grindina, furtuni, foarte rare deoarece comuna se afla situata la adapostul dealurilor acoperite cu vegetatie pomicola si arboricola.
Precipitatiile medii anuale oscileaza intre 700 si 800 mm. Caderea precipitatiilor este neregulata atat in timpul anului cat si de la un an la altul. Cele mai multe precipitatii cad primavara iar cele mai putine toamna. Sunt ani ploiosi cand se inregistreaza chiar dublul valorii medii multianuale si ani secetosi cand acestea ajung la jumatatea acestei valori. In comuna Titesti, nu s-au inregistrat fenomene majore de risc natural de tipul inundatiilor sau viiturilor deoarece gradul de inclinare al vailor permanente si temporare fiind destul de mare.
Cel mai important curs de apa curgatoare este Raul Targului ce are curgere permanenta . Raul Targului are izvoarele in Masivul Iezer Papusa fiind cel mai important afluent al Raului Doamnei.
In partea de sud a comunei se afla paraul Argesel ce reprezinta si limita cu orasul Mioveni.
Mai poate fi mentionata Valea Manastirii un afluent cu un regim de scurgere temporar (seaca in fiecare an) si cateva garle locale cu scurgere doar o mica parte a anului. Apele mentionate de pe teritoriul comunei apartin bazinului hidrografic al raului Arges.
Cele mai mari debite se inregistreaza primavara (martie), cand cad precipitatii bogate si are loc topirea zapezilor montane si subcarpatice.
Viiturile maxime ale Raului Targului coincid in timp cu cele ale raului Arges (inregistrate la statiile hidro-meteo) din anii : 1941, 1972, 1975.
Lacurile sunt putine pe teritoriul localitatii, cel mai important fiind in satul Valea Stanii, un lac cu o suprafata ce oscileaza intre 200 si 500 m patrati si o adancime de 4-6 m, cu alimentare pluviala si din izvoare.
Adresa: Comuna Titesti, jud Arges
Tel. 0248/299.012
E-mail: primarie@titesti.cjarges.ro
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!