Suseni

Suseni este o comuna in judetul Arges cu urmatoarele sate : Suseni, Burdesti, Chirib, Galesesti, Padureni, Cersani, Strambeni, Stefanesti, Tutulesti.

Cu o suprafata de 5700 ha din care intravilan 1300 ha si extravilan 4400 ha, in Suseni activitatile zonale sunt axate pe cresterea animalelor, cultura plantelor, cresterea porcinelor.Suseni Arges

Teritoriul comunei dispune de un relief bun pentru practicarea agriculturii, fiind predominant de campie, cu vai inguste. Conditiile meteorologice caracteristice climatului temperat- continental sunt favorabile practicarii agriculturii. Astfel, zona este cultivata cu cereale, pomi fructiferi, floarea soarelui, vita de vie, leguminoase, plante furajere, etc.

Solurile caracteristice acestei zone sunt soluri brune de padure, gleizate si soluri de padure slab si mediu gleizate, soluri de padure podzolite cu un continut mijlociu de azot si humus.

Pe teritoriul comunei Suseni au existat in perioada interbelica 3 mori cu piatra.

Dispunerea suprafetelor din comuna este urmaoarea:

Pozitia geografica a comunei se incadreaza in zona de interferenta a vanturilor vestice cu cele estice si a celor de la nord-est.

Climatul este umed, cu ierni aspre si veri calduroase. Temperatura medie anuala este de 9,8 °C, variind de la +20,7 °C vara, la -1,5 °C, iarna.

Precipitatiile atmosferice constituie sursa principala de umezire a solului. Viscolul este un fenomen des intalnit iarna, caracterizat prin caderi abundente de zapada.

Astfel in padurile comunei Suseni temperatura medie anuala se mentine mai scazuta fata de terenurile descoperite din jur. Vara insa diferentele de temperatura sunt mai mari variind intre 8-10°C.

Se constata o crestere apreciabila a precipitatiilor in zona padurilor in comparatie cu, campurile. Pentru zona sudica a judetului Arges media anuala este in jur de 10 °C, la Suseni media anuala este de 9,8 °C.

Iarna, anotimpul cel mai racoros se inregistreaza o temperatura medie de 1,5 °C, iar vara, anotimpul cel mai calduros, media se ridica la + 20,7°C.

Temperaturile maxime depasesc de regula cu putin +30°C iar maxima absoluta a zonei a fost de +41°C inregistrati la Golesti Badii-Topoloveni la 14 august 1946.

Cunoasterea caracteristicilor repartitiei si regimului lor este deosebit de necesar in silvicultura si agricultura, astfel ca in zona de campie cad precipitatii reduse in general. Valorile medii anuale se ridica la 660-670 ml conform datelor inregistrate la Mozaceni si Pitesti regimul anual al precipitatiilor atmosferice se prezinta astfel:

Cea mai mare cantitate cade in lunile mai si iunie si variaza intre 92 ml la Pitesti, nordul zonei studiate, 86 ml la Costesti in partea centrala si 86 ml la Mozaceni in estul regiunii. Minimul se produce in intervalul ianuarie- martie, culminand in martie, cand insumeaza 38,2 ml la Costesti.

Cantitatile mari de precipitatii din luna iulie sunt legate de intensificarea activitatii ciclonice care se dezvolta de-alungul frontului polar cat si datorita convectiei termice din cadrul maselor de aer din partea inferioara a ciclonilor.

Se constata o predominare a maselor de aer vestice, nord-vestice vara si sud-estice primavara; iarna si uneori vara isi fac aparitia mase de aer estice, nord-estice care iarna duc la spulberarea zapezii si la dezgolirea culturilor agricole de toamna, iar vara la accentuarea secetei. Vanturile din directia sudica si sud-estica nu provoaca vatamari prin actiunea lor mecanica, iar prin faptul ca sunt calde si uscate influenteaza foarte mult culturile de porumb,pomii fructiferi,etc.

Teritoriul comunei Suseni este strabatuta de ape mari curgatoare. Cea mai mare artera hidrografica o constituie Dambovnicul care pana nu demult avea un debit mic de apa, iar temporar seca. Reteaua hidrografica apartine bazinului raului Arges si dreneaza zona pana la cumpana apelor dinspre Teleorman. Deversarea rezidurilor industriale de la combinatul petrochimic Pitesti a contribuit la o accentuata poluare a acestui rau si la distrugerea vegetatiei si faunei din el si din lunca. De aceea singura sursa de apa o constituie panza de apa freatica.

Dambovnicul isi are izvoarele in terasa a doua a Argesului pe teritoriul comunei Bradu, satul Geamana si se varsa in raul Neajlov spre nord-vest de comuna Clejani.

Apa freatica se gaseste la adancimi diferite in functie de relief si alcatuirea geologica. In lunci, panza freatica se gaseste la 10-20 m situatie demonstrata la fantanile din raza localitatii. Pe teritoriul comunei se intalnesc 15 puturi care au apa permanenta: la Biserica Galesesti, la Pistol, Piturca care are 36 m adancime si alimenteaza tot satul. In foarte multe gospodarii s-au sapat puturi propri.In anii secetosi adancimea lor creste.

Analizand o serie de materiale de specialitate s-a constatat ca pe teritoriul comunei se disting mai multe tipuri si subtipuri genetice de soluri:

Padurile situeaza judetul Arges pe locul IV intre judetele tarii in ceea ce priveste suprafata ocupata. Ele sunt insa mai intinse in jumatatea nordica pe cand in cea sudica gasim numai 8% din teritoriu , deci un procent foarte redus, dar superior mediei pe tara.

Comuna Suseni se incadreaza in zona padurilor mezoxerofite a pajistilor secundare stepizate instalate in locul acestor paduri in a caror compozitie intra diferite paiusuri stepizate .

Se mai gasesc mici paduri amestecate de : jugastru, tei, garnita. Intineri mari le ocupa terenuri agricole pe locurile padurilor de stejar si garnita si ale pajistilor stepizate. Din punct de vedere geobotanic teritoriul studiat se afla in zona de trecere la padure in zona de silvostepa.

Primaria Suseni

Adresa: Comuna Suseni, jud Arges
Tel: 0248 – 699 397
E-mail: primar@suseni.cjarges.ro
Internet: www.comuna-suseni.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!