Stefanesti

Orasul Stefanesti din judetul Arges a luat fiinta ca urmare a declararii ca oras a comunei Stefanesti, judetul Arges prin Legea nr. 83 din 05.04.2004. Conform acestei legi, satele ce apartin orasului Stefanesti sunt urmatoarele: Stefanesti, Enculesti, Golesti, Izvorani, Stefanestii-Noi, Valea Mare Podgoria, Viisoara, Zavoi.

Orasul Stefanesti se intinde pe o suprafata de 60 km, invecinandu-se spre S-V cu municipiul Pitesti, spre N – V si N cu comuna Maracineni si orasul Mioveni, spre E cu comuna Calinesti, spre S cu comunele Oarja si Bradu, conform hartii orasului Stefanesti (parte integranta din prezentul statut).

Orasul Stefanesti este situat in partea central – sudica a judetului Arges, la sud-est de municipiul Pitesti.

In ceea ce priveste relieful, orasul Stefanesti se afla pe linia de contact dintre Podisul Getic (si anume Platforma Candesti ) si Lunca Argesului, dincolo de care se intinde Campia Inalta a Pitestiului. Aceasta linie de contact intre cele doua unitati de relief este clar evidentiata in teren prin diferenta de altitudine si prin peisajul specific, fiind intrerupta de vaile afluente ce patrund adanc in interiorul piemontului si fiind acoperite de paduri, vii si asezari ce urca spre interfluviile largi si netede a acestei platforme piemontane. In partea vestica a orasului se afla Lunca Raului Doamnei cu directia nord – sud.

Altitudinea orasului este cuprinsa intre 252 m, la nivelul Vaii Argesului si 400 m, in zona colinara Valea Mare – Podgoria.
Orasul Stefanesti are un caracter industrial si agricol, cu o pondere importanta si o traditie recunoscuta la nivel national in dezvoltarea viticulturii. Privind modul de folosinta al terenurilor, acestea reprezinta o suprafata totala de 6.024 ha, din care suprafata arabila este de 1115 ha, in cadrul careia se practica culturi de cereale, legume, plante tehnice si furajere, viile reprezinta 1.484 ha, livezile 198 ha, pasunile si fanetele 842 ha, iar padurile reprezinta 2385 ha, din care 1650 ha apartin fondului forestier privat.

Reteaua hidrografica ce strabate teritoriul orasului are caracter intermitent, cu obarsii din platforma piemontana Candesti, fiind tributara Vaii Argesului sau Raului Doamnei, care formeaza limite spre sud si respectiv spre vest ale teritoriului orasului. De-a lungul Raului Doamnei, in dreptul orasului, se intinde o parte din lacul Maracineni -Valea Mare Podgoria, cu rol de atenuare a viiturilor, iar pe Raul Arges se gaseste acumularea Pitesti Sud- Stefanesti Golesti, pentru obtinerea de hidroenergie.

Orasul Stefanesti beneficiaza de asigurarea sursei de apa pentru sistemul de irigatii din Lunca Argesului aflata in perimetrul sau sau prin statii de pompare din acumularea Pitesti Sud – Stefanesti Golesti.

Primaria Stefanesti

Adresa: Comuna Stefanesti, jud Arges
Tel. 0248 – 266 752 / 0248 – 266 849
E-mail: primarie@stefanesti.cjarges.ro
Internet: http://stefanesti-arges.blogspot.ro/2012/03/primarie.html

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!