Stefan cel Mare

Teritoriul administrativ al comunei Stefan cel Mare se afla situat in partea sud-estica a judetului Arges, in bazinele hidrografice ale raurilor Dambovnic, Glavacioc si Clatina (Telorman) gestionand o suprafata totala de 3429 ha din care intravilan 405 ha si extravilan 3024 ha.

Denumirea satului Glavacioc isi are originea in doua legende. Prima spune ca ,, in vremurile grele din trecut, un ciocoi era fugarit de o ceata de turci, in final acesta fiind prins in mlastinile paraului, unde i s-a taiat glava”. De la cuvantul ,,glava” asezarea in cauza a primit numele de ,,Glavacioc”.

O a doua evidențiaza faptul ca mamelonul pe care este construita asezarea Glavacioc are o forma de cap, curioasa pentru formele de relief din jur. Se spune ca este posibil sa fi fost construit special acest mamelon. De la aceasta forma de cap de om si-a tras si denumirea de ,, Glavacioc”.

Comuna Stefan cel Mare iese in evidența sub aspectul formei, al tipologiei satului resedința si al gradului scazut de poluare, ea fiind desemnata – conform unui studiu recent efectuat de Universitatea Constantin Brancoveanu din Pitesti - localitatea cu cel mai scazut grad de poluare din județul Arges.

Localitatea Stefan cel Mare este formata din doua sate:

Principalul drum ce deserveste comuna Stefan cel Mare si asigura legatura acesteia cu comunele invecinate este drumul judetean 659. Acest drum se formeaza de la limita municipiului Pitesti din DN 65, traverseaza comunele Bradu, Gliganu, Mozaceni , Slobozia si Stefan cel Mare.

De interes pentru comuna Stefan cel Mare este raul Glavacioc si afluentul acestuia valea Balaban si poate, intr-o mica, masura valea Nigrisoara.

Bazinul de receptie in zona studiata al Glavanciocului este de 45 kmp, acesta fiind cadastrat cu indicativul X.1.23.11.8. si are un curs permanent.

Toate paraiele din zona au curs semipermanent, cu caracter torrential.

Raul Glavacioc este afluent de stanga a raului Calnistea, are un bazin hidrografic ce totalizeaza 682 kmp, orientat nord nord – est sud sud – est, mai dezvoltat in partea superioara, si constituie unul dintre cel mai importanti afluenti al Calnistriei.

Invelisul de sol din cadrul teritoriului comunei Stefan cel Mare este reprezentat de urmatoarele tipuri de sol:

1.clasa argilovisolurilor

2. clasa cambisoluri

3. clasa vertisoluri

Primaria Stefan cel Mare

Adresa: Comuna Stefan cel Mare, jud Arges
Tel. 0248/696.704
E-mail: primarie@stefancelmare.cjarges.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!