Stalpeni

Comuna Stalpeni , se afla asezata pe valea Raului Targului, la jumatatea distantei dintre municipiile Pitesti si Campulung. Localitatea este strabatuta prin partea ei centrala de meridianul de 25° longitudine estica, iar prin sudul localitatii noastre trece paralela de 45° latitudine nordica.

Localitați component: Dealu Frumos, Livezeni, Ogrezea, Opresti, Pitigaia, Radesti, Stalpeni.

Stalpeni are o suprafata de 3625.31 ha din care in intravilan 684.31 ha iar in extravilan gestioneaza 2941 ha.

Localitatea Stalpeni se afla in zona colinara a podisului Getic, in sudul „muscelelor”. Se evidentiaza complexul de vale cu patru terase, flancat spre rasarit de Dealu Mare, iar spre apus de Gruiul Stalpenilor.

Aceste elemente se incadreaza in arealul specific zonei padurilor, etajul de interferenta stejar-fag , la altitudinea de 300-500 m.Vegetatia ierbacee se impleteste cu arbusti (alunul,murul, macesul, porumbarul) si arbori (fagul, ulmul, stejarul, frasinul, carpenul, mesteacanul, teiul,judastru, salcalmul).

Animalele din fauna spontana specifice etajului sunt: veverita, iepurele, caprioara, bursucul, jderul, iar ca pasari frecvente se intalnesc: ciocarlia, cinteza, ciocanitoarea, mierla, pitigoiul, vrabia, gaita, cotofana, etc. In ape se intalnesc: mreana, cleanul, nisiparnita.

Determinata de pozitia latitudinala, clima temperat continentala isi pune amprenta in localitatea noastra . Temperatura medie este in jur de 10,5° – 11°c cu minime si maxime ce rareori scad sau cresc peste +30° si -30° c.

Complexul de vale este influentat de circulatia aerului dinspre muntii Iezer – Papusa. Vanturile dispre Est sau Vest sunt atenuate de pozitia N – S a dealurilor amintite.

Precipitatiile se incadreaza in limitele normaleanuale si sunt de circa 650 – 700 mm/m².

Primaria Stalpeni

Adresa: Com. Stalpeni, Judetul Arges
Tel. 0248/565537, 0248/565222
E-mail: primarie@stalpeni.cjarges.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!