Pitesti este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arges, Romania. Orasul are renumele de orasul lalelelor [2], aici fiind gazduit anual un important festival, Simfonia Lalelelor.
Pitestiul este una dintre cele mai vechi asezari umane din Romania. Urme ale existentei omului in aceasta arie dateaza din paleolitic, fiind cel mai puternic centru al activitatii umane din paleoliticul inferior in Europa, principala veriga de legatura dintre Africa si Asia de sud-est, care erau, pana nu demult, zone in care se cunostea cultura de prund.[3] Descoperiri arheologice au confirmat ipoteza conform careia tribul condus de Dromihetes (sec. IV-III i.e.n.) si-a avut radacinile in aceasta zona, tribul fiind identificat cu ordessenii sau argessenii (o populatie de pe malurile Argesului.
Pitestiul a fost resedinta temporara a voievozilor Basarab Tepelus cel Tanar, Mihnea cel Rau si Vlad cel Tanar.
Municipiul Pitesti se afla la o altitudine de 250 m, la nivelul albiei minore a raului Arges (sud), si de 356 m, in cartierul Trivale (vest). La nord-vest de terasa Trivale-Papucesti se afla cota de 373 m, iar la est de Valea Mare-Podgoria, cota de 406 m. In sectorul de vest-sud-vest al satului Mica, in comuna Bascov, se gaseste cota de 439 m (Padurea Bogdaneasa).
Suprafata municipiului Pitesti este de 4073 ha (calculata in anul 2003).
Orasul propriu-zis, asezat intre dealuri inalte, pe terasele raului Arges, are un topoclimat de vale, calm si moderat. Temperatura medie anuala variaza intre 9° si 10 °C, media lunii ianuarie fiind de -2,4 °C, iar cea a lunii iulie de +20,8 °C. Precipitatiile atmosferice depasesc media pe tara, osciland intre 680 si 700 mm anual.
In nordul orasului se termina si Autostrada A1 ce leaga Bucurestiul de Pitesti si este, de asemenea, si centura ocolitoare a municipiului in partea de est a acestuia.
Adresa: Str. Victoriei nr. 24, Piteşti
Centrala: 0248-21.39.94 / 21.41.72
Fax primarie: +40.248.212166
E-mail: primaria@primariapitesti.ro
Internet: www.primariapitesti.ro
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!