Harsesti

Comuna Harsesti, situata in partea de sud a judetului Arges, are o suprafata de 5164 ha.

Comuna Harsesti se compune din urmatoarele sate:

Satul Hirsesti este atestat documentar initial in hrisovul domnesc emis de cancelaria domneasca a lui Alexandru Coconul de la 10 iunie 1624 care intareste lui Preda proprietate in Mogosesti. Printre martorii care apar in acest hrisov se afla si Stoica din Hirsesti.

Harsesti este amplasata intr-o zona de campie, activitatea dominanta fiind agricultura, avand o structura a folosintei terenurilor pretabila culturii cerealelor si cresterii animalelor.

Procentul agricol fata de suprafata totala a comunei este de 65 %, iar pasunile si fanetele ocupa un procent de 7,65 %.

Padurile ocupa un procent de 5,7 % din suprafata totala a comunei.

Comuna Harsesti este dominata de o clima putin mai aspra decat in zonele colinare. Diferentele de temperatura dintre vara si iarna sunt mai mari. Vanturile bat mai cu putere, fiind mai libere in aceste sesuri fara coline care sa le stavileasca. Este o clima temperata cu ierni ce ating temperaturi de -22 grade C si veri de peste +33 grade C.

Din punct de vedere geologic, teritoriul comunei Harsesti face parte din marea unitate zisa Campia Romana, care se prelungeste la sud de Dunare cu Platforma Moesica. Campia Burdea se mai numeste si Gavanu-Burdea, din cauza prezentei unor forme de microrelief, zise si crovuri sau gavane. Aceste gavane se nasc in leossuri prin prabusirea lor in forme circulare, datorita fenomenului de sufoziune urmat de tasare. Formatiunile geologice de la suprafata Campiei apartin Cuaternarului si sunt alcatuite din leoss si aluviuni. Solurile sunt asternute in cea mai mare parte peste leossuri si peste aluviuni, constituind o patura de sol arabil, care s-a format din resturi de substante organice vegetale si roca ce formeaza subsolul.

In campia Gavanu-Burdea, in care se incadreaza si teritoriul comunei Harsesti, nu au fost depistate zacaminte de titei si niciun alt fel de zacaminte.

In general, in intravilanele satelor comunei nu sunt probleme de instabilitate a terenului din punct de vedere geotehnic. Exista totusi cateva areale afectate supuse inundatiilor.

In functie de caracteristicile geotehnice ale terenului studiul de specialitate recomanda tipuri de constructii cu regim de inaltime parter si P+1 cu adancime de fundare de 1,00 m de la suprafata terenului.

Se recomanda ca la amplasarea cladirilor cu regim de inaltime mai mare sa fie intocmite studii geotehnice de detaliu care sa prezinte toate caracteristicile geomecanice ale terenului.

Primaria Harsesti

Adresa: strada Principala nr. 414, comuna Harsesti, judetul Arges
Telefon: 0248 – 677 374
Email: prim_hirsesti@yahoo.com
Internet: www.comunaharsesti.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!