Balilesti

Comuna Balilesti apartine Regiunii Sud-Muntenia si este situata la 35 de km fata de municipiul Pitesti – resedinta de judet.

Balilesti, una dintre cele 93 de comune ale judetului Arges, este situata in zona centrala a judetului, caracterizata printr-un relief deluros, cu o suprafata totala de 5.993 ha.

Comuna Balilesti este alcatuita din 7 sate: Bajesti, Balilesti, Golesti, Poienita, Priboaia, Ulita si Valea Mare.

Distantele intre localitatile componente si satul de resedinta (Balilesti) sunt cuprinse intre 2 km (Valea Mare) si 6 km (Poienita).

Comuna Balilesti este strabatuta pe directia mediana nord-sud de cursul inferior al raului Bratia de-a lungul caruia, de o parte si de alta, in terasa medie, s-au dezvoltat localitatile componente.

In zona comunei Balilesti, precipitatiile medii anuale au valori intre 700-800 mm anual. Aceasta cantitate poate fi depasita in anii ploiosi, cand se inregistreaza peste 1.300 mm / an.

In aceasta zona, traseul, din punct de verede eolian, se prezinta pe principale artere fluviale, Bratia si Raul Targului unde predominante sunt vanturile din N si NE.

Temperatura medie anuala a aerului in comuna Balilesti este incadrata intre 8-90 Celsius.

Panza de apa freatica variaza ca adancime in functie de relief, ea se gaseste la mari adancimi pe platouri, la 4 m pe terasa si intre 0,5-3,5 m in lunca.

Resurse naturale

Comuna Balilesti detine ca resurse naturale:

Stravechi meleag romanesc, comuna Balilești detine dovezi și marturii importante cu conotatii istorice. Denumirea localitatii vine de la Balila, capitan in oastea domnitorului Radu de la Afumati, ginerele domnitorului Neagoe Basarab, ctitorul Manastirii Curtea de Arges, atestarea documentara in acest sens avand la baza actul din 5 septembrie 1519 prin care Neagoe Basarab “intareste” manastirii sale mai multe locuri.

Primaria Balilesti

Adresa: Com. Balilesti, Judetul Arges
Tel. 0248/572070
E-mail: primarie@balilesti.cjarges.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!