Comuna Varfurile este situata in partea de nord-vest a Depresiunii Hălmagiu la poalele Munţilor Bihor si Codru Moma avand o suprafaţa de 13600 ha. Legatura intre Depresiunea Hălmagiu (drenata de Crişul Alb) si Depresiunea Beiuş (drenata de Crişul Negru) se face prin saua Groşi.
Din punct de vedere administrativ comuna este alcatuita din urmatoarele sate: Varfurile – sat resedinţa de comuna situat la o distanţa de 128 km faţa de municipiul Arad, Avram Iancu, Groşi, Lazuri, Măgulicea, Mermeşti, Poiana si Vidra.
Populaţia comunei numara la ultimul recensamant 3298 locuitori.
Prima atestare documentara a localitaţii Varfurile dateaza din anul 1390. Celelalte localitaţi sunt atestate documentar dupa cum urmeaza: Avram Iancu in anul 1956, Groşi in anul 1760, Lazuri in anul 1427, Măgulicea in anul 1427, Mermeşti in anul 1760, Poiana in anul 1510 si Vidra in anul 1477.
Desi economia comunei este una predominant agrara, axata pe cresterea animalelor si cultura plantelor, exploatarile forestiere, industria prelucrarii lemnului si industria materialelor de construcţii sunt bine reprezentate in spectrul economic al comunei.
Turismul este ramura economica a comunei ce a cunoscut o evoluţie ascendenta in ultimii ani prin promovarea turismului rural.
Beneficiind de un cadru natural extrem de atractiv si de un bogat potenţial etno-folcloric, comuna Varfurile poate fi catalogata ca un important areal de convergenţa turistica al judeţului Arad.
Dintre obiectivele turistice ale comunei se remarca biserica de lemn “Inalţarea Domnului” din Groşi – monument de arhitectura datat din anul 1907, biserica de lemn “Sfinţii Cosma si Damian” din Vidra – monument de arhitectura datat din anul 1784, biserica de lemn “Nasterea Maicii Domnului” din Poiana, datata din anul 1751 si nu in ultimul rand “Nedeia de la Tăcăşele” – manifestare etno-folclorica ce are loc anual in satul Avram Iancu.
Adresa: cod: 317390
Tel: 0257 – 318 501
Fax: 0257 – 318 506
Internet: www.primariavirfurile.ro
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!