Comuna Plescuta se afla situata in Depresiunea Halmagiu, la poalele Muntilor Codru-Moma si Metaliferi, pe cursul superior al Crisului Alb. Legatura cu Depresiunea Gurahont se face prin defileul epigenetic al Crisului Alb desfasurat intre Plescuta si Gurahont.
Comuna se intinde pe o suprafata de peste 7000 ha si are in componenta sapte sate: Plescuta – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 116 km fata de municipiul Arad, Aciuta, Budesti, Dumbrava, Gura Vaii, Rostoci si satul Talagiu.
Prima atestare documentara a localitatii Plescuta dateaza din anul 1439, la fel ca si a satelor Rostoci si Talagiu, satul Aciuta fiind atestat documentar in anul 1366, Budesti intre 1441-1445, Dumbrava in 1553 si Gura Vaii intre 1553-1561.
Economia comunei cunoaste in prezent o dinamica puternica, cu cresteri importante semnalate in toate sectoarele de activitate. Sectorul economic secundar este reprezentat de exploatarile de andezit, de exploatarile forestiere si de prelucrarea lemnului.
Potentialul turistic al comunei este unul de mare valoare. Arhitectura traditionala, fondul etnofolcloric al zonei, peisajele desprinse dinspre varful Varatecului si Magura Ciunganilor, Defileul Crisului Alb, castelul (sec. al XVIII-lea) realizat in stil neoclasic din satul Aciuta si biserica de lemn “Inaltarea Domnului” din Budesti-monument istoric si de arhitectura datata din anul 1772 si pictata in anul 1860 reprezinta o mica parte a fondului turistic al comunei care poate fi catalogat de valoare nationala exceptionala.
Comuna Plescuta este inconjurata de dealuri (Varatec, Plesului si Gorunului) caracteristice prin existenta platourilor pe inaltimi presarate cu salase.
Localitatea este asezata pe valea care ii poarta numele si care ia nastere din unirea paraielor Valea Concii si Valea Lunga.
Clima locala este temperat-moderata.
Adresa: Str. Principala nr. 82, cod 317260, jud. Arad
Tel: 0257 318065
Fax: 0257 318093
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!